Napokon se osniva Europski centar za inovacije i napredne tehnologije

Autor: Marija Brnić , 13. listopad 2021. u 22:00
Zgrada se gradila od 2015. i u siječnju je dobila uporabnu dozvolu, spremna je za funkciju/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Danas završava rasprava o prijedlogu uredbe o osnivanju ECINTV-a, ide upis u registar i imenovanje privremenog šefa.

Za aktivaciju atraktivne zgrade SEECEL-a u Novom Zagrebu koju je država uz pomoć Europske unije gradila još od 2015. s ukupno 280 milijuna kuna, konačno kreću prvi konkretni koraci.

Danas završava javna rasprava o prijedlogu uredbe o osnivanju Europskog centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina (ECINTV), ključne odluke za upis novog centra u sudski registar i početak realizacije novoga koncepta za zgradu koja je izvorno bila predviđena kao centar u kojemu će se odvijati educiranje poduzetnika s područja jugoistočne Europe.

Formalno će novi centar, kako je vidljivo iz prijedloga uredbe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nastati kao sljednik SEECEL-a, Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, koji je osnovan u srpnju 2009. godine i za koji je i građen velebni kompleks, no već odavno, zahvaljujući komplikacijama s gradnjom zgrade, nije aktivan.

Sama zgrada u međuvremenu je dovršena, u siječnju ove godine dobila je i uporabnu dozvolu, no cure rokovi da se ona stavi u funkciju i izbjegne u konačnici da država izgubi potporu EU za financiranje najvećeg dijela troškova ovog projekta (EU pokriva 85 posto ukupnog iznosa).

Čitav niz prijedloga o namjeni

Odluka o osnivanju novog Centra uskoro bi trebala i u vladinu proceduru, a ideja je da se odmah, osam dana po usvajanju i objavi u Narodnim novinama, imenuje privremeni ravnatelj EICNTV-a, koji će pokrenuti upis u sudski registar, a kroz mjesec dana ustroji Upravno vijeće i pripremi dokumentaciju za zaživljavanje (nove) ustanove.

280

milijuna kuna vrijedan centar koji je trebao biti za razvoj poduzetništva JI Europe

U samom prijedlogu uredbe nema puno naznaka kako će funkcionirati ECINTV i tko će biti “stanari” u objektu koji uz uredske ima i kongresne, hotelske i restoranske kapacitete. No, ideja koju je poduprla EU predviđala je ovaj projekt ima “održivi koncept”, da se rashodi pokrivaju prihodima od najma tih prostora.

Nakon što je propala ideja o regionalnom edukacijskom centru izmijenio se čitav niz drugih prijedloga o namjeni zgrade, od centra za digitalizaciju do, što je malo poznato, zahtjeva Grada Zagreba da mu se dodijeli dio prostora za njegovu administraciju, točnije u zgradu bi smjestili Upravu za promet.

Grad se u komunikaciji s državom pozivao na činjenicu da je zemljište na kojem je SEECEL-ova zgrada podignuta u njegovu vlasništvu.

Bivši gradonačelnik Milan Bandić s tadašnjom vladom Zorana Milanovića potpisao je darovnicu zemljišta državi, no kako se zbog stečaja poduzeća koje je izvodilo gradnju situacija zakomplicirala, neformalno su u kontekstu davanja suglasnosti za puštanje u namjenu uslijedili i spomenuti zahtjevi. U međuvremenu su, po svemu sudeći, otklonjene zavrzlame s apetitima Grada.

Za digitalnu tranziciju

Stavljanje u funkciju ove zgrade nužno je kako se ne bi dovelo u pitanje prenamjenu korištenja koja je dobila odobrenje u Bruxellesu, ali je važno i u kontekstu sve važnije europske posvećenosti digitalnoj tranziciji i njezinom podupiranju.

Početak aktivnosti ECINTV-a predviđen je tako i u hrvatskom NPOO-u, i to kao ključno mjesto koordinacije digitalne tranzicije u Hrvatskoj, a njegove aktivnosti biti će podupirane europskim sredstvima. Da se računa na taj izvor prihoda vidljivo je i iz same uredbe koja predviđa da se sredstva za novi centar osigura iz europskih fondova, te donacija i iz državnog proračuna.

Što se same zgrade tiče, ona je potpuno dovršena i spremna za stavljanje u funkciju, a prema raspoloživim informacijama, konačno opremanje interijera zaustavljeno je budući da ono treba biti usklađeno s namjenom i ovisno o tomu tko će biti budući korisnici.

Koliki broj ljudi će biti potrebno za funkcioniranje novog centra, više detalja biti će jasno nakon što se usvoje statut i druge odluke potrebne za rad, a koje će donijeti Upravno vijeće. Njime će, inače, predsjedavati ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a imat će još četiri člana, dva iz njegovog ministarstva, te predstavnika ministarstva znanosti i Hamag-Bicro-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close