Nakon povratka djece u razrede, bilježi se nagli rast korone među školarcima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2021. u 09:53
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

elika razlika oboljelih po dobnim skupinama vidljiva je prema grafovima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, navodi dnevnik.

Nagli rast korone bilježi se među školarcima, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je nakon 10 dana škole najviše oboljelih među onima u dobi od 10 do 19 godina.

Epidemiološka slika Hrvatske sve je lošija i to po svim parametrima, od dnevnog broja novooboljelih, hospitaliziranih, osoba na respiratorima i preminulih. Broj se značajno povećao u posljednja dva tjedna, što se vrlo vjerojatno može pripisati i početku školske godine.

Nakon tri mjeseca, naime, djeca su se vratila u zatvorene prostore i grupiraju se. Velika razlika oboljelih po dobnim skupinama vidljiva je prema grafovima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, navodi dnevnik.

Jučer je pozitivan test dobilo 360 školaraca u dobi od 10 do 19 godina, što je gotovo 20 posto ukupnog broja slučajeva. Usporedimo li dnevnu statistiku oboljelih u zadnje tri srijede, uočljive su velike promjene: jučer je najviše oboljelih bilo u dobi od 10 do 19 godina, dok je prije dva tjedna najviše bilo onih između 20 i 60 godina.

Primjetno je i povećanje broja oboljele mlađe djece, do devet godina starosti, no ta krivulja nije toliko rasla kada se uspoređuje sa starijom djecom. Ipak ih je znatno više bolesno nego u slučaju populacije starije od 70 godina, što je i logično s obzirom na cijepljenje.

Kod dobne strukture zanimljivo je i da je jučer u svim dobnim skupinama više oboljelih žena nego muškaraca. Razlika je najdrastičnija u skupini od 30 do 39 godina, gdje je jučer pozitivan nalaz dobilo oko 130 muškaraca i oko 190 žena.

Dr. Andreja Ambriović Ristov s Instituta “Ruđer Bošković”, članica Znanstvenog savjeta, pojašnjava da trenutačna raspodjela oboljelih po dobnim skupinama nije neobična i to iz više razloga.

“Za delta soj je znanstveno dokazano da se brže i efikasnije širi kako među odraslima, tako i među djecom. Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom”, pojašnjava Ambriović, donosi Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Današnji “novinari” ne znaju kako zaljepit graf na web i navest izvor podataka. Ako nema podataka i izvora podataka onda je to širenje lažnih informacija.

 

Besplatna lekcija za novinare koja uključuje osnovne postulate: izvor i objektivnost:

 

Prema DZS u 2021. je 310 482 osnovnoškolaca, https://www.poslovni.hr/hrvatska/nakon-povratka-djece-u-razrede-biljezi-se-nagli-rast-korone-medu-skolarcima-4305544. Kada se uzme broj učenika s pozitivnim testom (<span style=”background-color: #ffffff;”>360</span> ), https://www.poslovni.hr/hrvatska/nakon-povratka-djece-u-razrede-biljezi-se-nagli-rast-korone-medu-skolarcima-4305544, onda je to 0,11% pozitivno testiranih. Pozitivno testirani mogu biti cijepljeni i necijepljeni tako da pozitivan test ne znači ništa.

New Report

Close