Organizacija posla od kuće
Duhom na koronu

Nakon posla otiđite u drugu sobu na koncert i film i ‘prošećite’ izložbom online

Cilj je zabavno-edukativnim kulturnim sadržajem potaknuti ljude da ostanu doma, drže socijalnu distancu.
Lucija Špiljak
23. ožujak 2020. u 14:42
Hit predstava Tko pjeva zlo ne misli zagrebačkog HNK-a među prvim je događajima stavljena online

Unatoč pandemiji koronavirusa zbog koje su u Hrvatskoj, između ostalog, zatvorena sva kina, kazališta i kulturni objekti, uz zabrane o većim okupljanjima, kazališne predstave, izložbe, koncerti i filmovi nastavljaju živjeti za svoju publiku, ovaj put u online izdanju.

Cilj je zabavno-edukativnim kvalitetnim kulturnim sadržajem potaknuti ljude da ostanu doma, drže socijalnu distancu te da se ne kreću u većim skupovima jer tako štite sebe, svoje bližnje i pomažu u usporavanju širenja bolesti.

Drži um budnim i trezvenim

S druge strane, kako veliki broj poslodavaca i zaposlenika u ovom trenutku radi od doma i privikava se novim obrascima rada, svaka razonoda, opuštanje i odmak od posla u četiri zida su dobrodošli, a s pomno odabranim sadržajem mogu dodatno učiti i usavršavati se.

Na tu temu, kako su izvijestili iz Ministarstva kulture, objavljivat će informacije i najave kulturnih sadržaja koji će se prenositi putem raznih distribucijskih kanala.

“Cilj je osigurati dostupnost i raznolikost kulturnih sadržaja koje se u narednom razdoblju ne mogu održavati pred publikom. Na jednome mjestu moguće je pratiti sve aktivnosti koje su snimljene ili se prenose uživo”, poručuju iz Ministarstva kulture koje je, između ostalog, iniciralo da će Hrvatska radiotelevizija kao javni servis, u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom, a u suradnji sa sudionicima kulturne scene u Hrvatskoj, tijekom novonastale situacije s koronavirusom kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRT-a.

U izvanrednoj situaciji aktivirali su se i brojni glazbenici koji na društvenim mrežama “drže” koncerte uživo za publiku. Slično je građanima priuštila i Zagrebačka pivovara koja je neke od naših omiljenih glazbenika odlučila “ugostiti” u brojnim domovima. Nakon Nene Belana koji je koncert održao u subotu uživo na Žuja Facebook stranici, do kraja ožujka slijedi niz Žujinih svirki koji će se streamati iz domova glazbenika ili njihovih studijskih prostora.

Osim alternativne glazbe, u nadolazećem razdoblju snimke koncerata će na Facebook i YouTube kanalima objavljivati i Zagrebački solisti.

“Nalazimo se u vremenima kada nam je potreban mir, ali i odgovornost svakog od nas. Poznato je da klasična glazba opušta i smiruje, ali i drži um budnim i trezvenim”, poručuju Zagrebački solisti, a takvo nešto bi dobro došlo poslodavcima i zaposlenicima u pauzama od posla.

Bogatoj virtualnoj ponudi pridružili su se, između brojnih ostalih, Zagrebačka filharmonija, Hrvatsko društvo pisaca, riječki HNK, Teatar.hr i INK – Gradsko kazalište Pula, dok muzeji, umjetničke grupe i HDLU nude virtualne izložbe i šetnje kroz galerije. Također, Hrvatsko narodno kazalište i 24sata, uz podršku Croatia Filma, svakodnevno donose predstave na digitalnim platformama, primjerice baletni klasik Labuđe jezero i predstava Tko pjeva zlo ne misli.

Osim ljubitelja glazbe i kazališta, i “knjiški moljci” na internetu ovih dana lako mogu pronaći besplatne knjige različitih žanrova, a svoju online knjižnicu otvorio je i Cambridge. Također, nakladništvo Mala zvona preselilo je svoj kabinet u virtualni prostor pa tako na Facebook stranici svakodnevno objavljuju nešto iz svoje produkcije za djecu i odrasle.

Pisci u Dnevniku iz karantene

Nadalje, Hrvatsko društvo pisaca (HDP) pokreće projekt Dnevnik iz karantene, u sklopu kojega će na web stranici Društva objavljivati za ovu priliku nastale tekstove i video priloge svojih članova, ponajprije samostalnih umjetnika.

Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži, naglašavaju iz Ministarstva kulture, već dugi niz godina ljubiteljima književnosti omogućava izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima, kritičarima, pjesnicima, a popis pisaca na mreži i dosadašnje snimke dostupne su na webu Aquilonisa.

Također, svim učiteljima, nastavnicima i profesorima za pripremu nastave na daljinu, na službenom webu na raspolaganju je i arhiva digitaliziranih Vijenaca od 1999. godine koju učenici i studenti mogu koristiti kao izvor za izradu radova.

Uz navedeno, domaći kulturni radnici koji su idućih 30 dana odlučili svojim sugrađanima pokušati olakšati boravak u (samo)izolaciji, pokrenuli su projekt Kulturno-umjetničko društvo Nikud otvorivši YouTube kanal KUD Nikud na kojem će svaki dan objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina.

Neće nedostajati ni kvalitetnih filmskih naslova. Zagrebački Restart nudi 20 naslova s repertoara Dokukina Kic, a filmaši besplatno mogu pogledati i filmove riječkog Filmaktiva na njihovim web stranicama. Najbolje od filmova nudi i Kino Mediteran, u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split.

“Slušajte preporuke, čuvajte se i uživajte u filmovima”, jasna je poruka. Na solidarnost i odgovornost građane poziva i Pickbox Now čije su usluge dostupne u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, a nedavno je pokrenuta platforma Croatian.film gdje su dostupni hrvatski kratkometražni filmovi s prestižnih hrvatskih festivala.

Sve ljubitelje kulture upućuje se ovih dana na Facebook grupu Umjetnost dolazi vama čiji članovi, kojih je svakim danom sve više, svakodnevno dijele korisne i kvalitetne kulturno-umjetničke sadržaje, raspravljaju i zajedno, ponekad u realnom vremenu, “šeću” kroz izložbe.

Grupi su se priključili i sami umjetnici koji, između ostalog, nesebično dijele poveznice na svoje umjetničke radove i predstave koje su omogućili i oslobodili za publiku. Kultura svakako neće stati ni u doba koronavirusa, naprotiv, ujedinila je ljude i ustupila im kvalitetan sadržaj pomoću kojeg će lakše, s poslovne i privatne strane, izdržati razdoblje koje je pred nama, ali i istaknula važnost i benefite tehnologije.

New Report

Close