Nakon Hvara PBZ CO ulaže i u hotele na Visu

Autor: Suzana Varošanec , 23. kolovoz 2017. u 14:09
Hotel Issa kapaciteta 258 kreveta dio je otočke tvrtke Vis/Ivana Ivanović/PIXSELL

Na poziv investitorima za ulaganje u hotelsku tvrtku Vis u drugom krugu ostao samo PBZ Croatia osiguranje.

Vis, 40-ak godina stara otočka tvrtka za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, nakon što je završila u stečaju prije dvije godine, pred povijesnom je prekretnicom: na javni poziv zainteresiranim investitorima u drugom krugu pristigla je jedna, ali vjerovnicima procjenjuje se itekako vrijedna ponuda za ulaganje u restrukturiranje od strane institucionalnog investitora PBZ Croatia osiguranje.

O ponudi će vjerovnici službeno se očitovati 28. rujna za kada je Trgovački sud u Splitu zakazao Skupštinu vjerovnika. No, doznajemo da je financijski gledano ponuda bolja nego što bi se utržilo rasprodajom imovine u stečaju, što je alternativa, pa to znači pripremu terena da vjerovnici budu što ravnomjernije namireni, a radnici u cijelosti, i utoliko to je manje više gotova stvar. Poslovanje Visa u uvjetima stečaja je uredno, kako doznajemo do stečajne upraviteljice Mire Hajdić;   štoviše, unatoč stečajnom okviru koji za poslovanje nije plus, kao ni prvi izbor za radnike, popunjenost je tijekom ove sezone za par postotaka bolja nego lani u isto doba.

"Radi se na uvećanju stečajne mase i čeka odluka skupštine vjerovnika da se može krenuti u izradu stečajnog plana na osnovu jedine obvezujuće ponude. U tom bi slučaju imali rok od tri mjeseca za njegovu izradu, a tvrtka bi iduće godine mogla izaći iz stečaja", kaže upraviteljica Hajdić dodajući da kad je riječ o pojedinosti ponude treba još pričekati na sudsku objavu. Tijekom sezone Vis zapošljava i do 80 radnika, a njegovu važnost za lokalnu zajednicu u branši dopunjuje hotelska kuća Modra špilja iz Komiže koja također posluje u stečaju.

Upravo sličnost ovih društava i njihov današnji pravni status kroz insolvencijske postupke otvara mogućnost razvoja destinacijskog turizma kroz jedno društvo. Ta se činjenice isticala i tijekom natječaja, uz mogućnost upravljanja s nekoliko hotela, što su pratile i najave da se u obje viške hotelske tvrtke u stečaju namjerava izraditi stečajni plan u okviru kojeg će se i namirivati vjerovnici i provesti ulaganje u društvo s ulagačem koji na tenderu bude izabran kao strateški partner – ulagač.

Zanimljivo je da je na kraju aktualni ponuditelj PBZ CO ostao usamljen, posebice jer se u prvom krugu za Vis javilo ukupno čak 8 domaćih i stranih natjecatelja. Kako se nagađa, razlog je posve logičan budući da investicijski projekt u cijelosti zahtijeva prilična ulaganja. Hotel Issa kapaciteta 258 kreveta u 128 soba, a isto i hotel Tamaris u centru Visa kapaciteta 54 kreveta u 27 soba, niske su kategorizacije od tri* (kažu, ako se zažmiri), odnosno dvije zvjezdice.

Po uvjetima natječaja tražio se i Plan zapošljavanja radnika s mjestom rada u Visu, isto tako i detaljni Plan ulaganja u kapacitete i dodatne sadržaje od 2018 do 2028. To znači i opis ulaganja te visinu, dinamiku i strukturu ulaganja uz izvore financiranja, a što se naznake eventualne namjere uvrštenja hotela u međunarodni hotelski lanac tiče, neslužbeno se doznaje da PBZ CO pregovora s Valamarom kako bi preuzeo funkciju menadžmenta. Inače podsjetimo PBZ CO čije poslovanje vodi predsjednik Uprave Dubravko Štimac s Valamarom već djeluje na sinergijskoj osnovi također kroz restrukturiranje i ulaganje u premium ponudu, što je perspektiva hotelske tvrtke Helios Faros čiji su stečajni vjerovnici već dali zeleno svjetlo za izradu tog stečajnog plana na temelju zajedničke ponude Valamara i PBZ CO, a izrada je u tijeku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close