Nakon fakulteta vratio se na Pelješac i nastavio obiteljsku tradiciju i biznis

Autor: Marta Duić , 30. srpanj 2019. u 14:13
Antonio Mikulić se na poluotoku Pelješcu posvetio vinskom i turističkom biznisu

Nakon kampa, obiteljskog hotela i vinarije, obitelj Mikulić s Pelješca ove je sezone glampingom obogatila turističku ponudu.

Pelješka obitelj Mikulić u ovu je turističku sezonu kročila s novitetom u ponudi – glampingom.  Uz njihov kamp i boutique vinariju u Mokalu i hotel Adriatic u Orebiću, to ulaganje bio je logičan korak.

"Od klasičnih šatora, prebacili smo se na mega luksuzne i mislim da nismo pogriješili. Ovo je jedinstvena ponuda ne samo u županiji, nego u cijeloj regiji", pohvalio se Antonio Mikulić.  Mikulić objašnjava kako njihov hotel Adriatic jedini na Pelješcu radi 365 dana u godini, a nekada je  bio župna crkva, potom škola, pa trgovina i stambena zgrada. Napominje kako ni jedna od šest soba nije ista,  a zahvaljujući dizajnu podsjećaju na stare jedrenjake po kojima su dobile imena Stipan, Paulina, Isac, Jacob, Mimbelli, Pelag.  U stilu luksuznog brodskog salona uređen je i a la carte restoran Stari kapetan čija je terasa replika je jedrenjaka iz 17. stoljeća. 

Slijedi djedove stope
"Naša boutique vinarija nadogradnja je na ponudu obiteljskog hotela i kampa i na taj dio poslovanja odlazi oko 25 posto. S obzirom na to da živimo u Orebiću, turističkom središtu Pelješca, tržište nam je na kućnom pragu i gotovo nema gosta koji posjeti našu vinariju, a da ne kupi maslinovo ulje ili vino obiteljskog brenda. Iako prodamo gotovo sve što proizvedemo, tijekom godine nastupamo na sajmovima, organiziramo prezentacije i šaljemo vina na ocjenjivanje", kaže Mikulić.

Obitelj je to koja je oduvijek njegovala vinograde i proizvodila vino. Kako kaže Mikulić, još je djed Josip radio vrhunske Postupe, plavce koji se njeguju u obiteljskim vinogradima na poznatom pelješkom položaju Postup te njemu u čast vino i nosi ime Don Josip.  "Kao mali sam išao s djedom u vinograd i u podrum te sam se nakon završenog fakulteta u Zagrebu odlučio vratiti na Pelješac i posvetiti se poslu kojeg najviše volim. Ozbiljno smo se počeli baviti proizvodnjom vina 2014. godine, kada smo vinariju opremili suvremenom tehnologijom i opremom.

Budući da su gosti obiteljskog hotela sjajno reagirali na prve butelje vina, u ožujku prošle godine odlučili smo na padinama Postupa otvoriti našu boutique vinariju u sklopu koje radimo i degustacije i u kojoj nastojimo ispričati priču o ljepoti poluotoka, pelješkom težaku i vrhunskim vinima", objašnjava Mikulić. Godišnje proizvode oko 15 000 butelja plavca malog i oko šest tisuća pošipa.

Pošip otkupljuju od  kooperanata s Korčule, a oko 80 posto plavca dolazi iz njihovih vinograda koji se prostiru na 2,5 hektara na najboljim pozicijama Postupa, dok još 20 posto otkupljuju od kooperanata, vinogradara koji imaju vinograde pored njih.  Osim na poluotoku, s vinima su prisutni u obiteljskim malih hotelima i boljim restoranima, u maloprodaji se mogu naći u Splitu i Zagrebu, a mogu se kupiti i na web shopu. S obzirom na to da im je prioritet kvaliteta i da dobar dio vina prodaju vinariji, ali i u restoranu obiteljskog hotela i kampa, nisu fokusirani na izvoz.

Zaokružena ponuda
"Kušaona izgleda kao stara dalmatinska konoba i posebno je zanimljiva stranim gostima pa često u opuštenoj atmosferi ostanu i dulje no što su planirali. U nekoliko godina koliko smo otvoreni imali smo goste iz gotovo svih europskih zemalja i iz čitavog svijeta.

Najbrojniji su gosti iz Njemačke, Austrije, SAD- a i skandinavskih država. Moderni gosti vrlo su educirati, žele upoznati kraj u koji dolaze, žele kušati autohtonu hranu i vina, a posebno se zanimaju za plavce koja je naša autohtona sorta, a poznato je da na Pelješcu daju najbolje rezultate. U vinariji smo prošlu zimu također dosta radili, napravili smo banku i arhiv vina, tako da smo zaokružili sve u jednu cjelinu s raznolikom ponudom za sve goste – od vinarije, beach bara, restorana na plaži, glampinga, kampa, apartmana, soba, hotela, restorana u centru Orebića", zaključuje Mikulić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close