Nakon 114 godina gasi se još jedna tvornica šećera: “S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze”

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2021. u 09:15
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Proizvodnja šećera lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014.

Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna skupina od ukupno 230 radnika. Osobno uvjetovani otkazi i otpremnine potpisuju se od kolovoza prošle godine. Da su otpuštanja najavljena, potvrdili su nam i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku tvornicu šećera, nakon 114 godina radačeka stečaj i gašenje poput virovitičke, piše Dnevnik.hr

“Sad me kolega zvao da je on potpisao i da treba još jedna grupa ići 28. veljače. Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po tri tisuće kuna po godini staža i četiri bruto plaće. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šaptom otišli”, potvrdio nam je bivši radnik Slavko Rikert.

Kaos je počeo nakon ukidanja kvotana europskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od europske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u Uniju ušla kad se ona već podijelila.

Proizvodnja šećera lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mjere. U Hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu tvornicu, i to ove godine. Nastave li se gašenja, od nekadašnje izvoznice šećera Hrvatska bi mogla postati zemlja bez ijednog vlastitog zrna.

Komentirajte prvi

New Report

Close