Mala europska država ima ogroman pad turizma: “Da dođe dobra ponuda, sve bih prodao”

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2021. u 09:02
foto: pixabay

Trgovina i turizam sudjeluju sa 60 posto u BDP-u zemlje premda važan udio ima i financijski sektor.

Andora, mala država u podnožju Pireneja poznata po skijalištima, zbog pandemije koronavirusa ima 75 posto manje turista nego u isto vrijeme prošle godine pa su brojne trgovine i hoteli zatvoreni a stanovnici zabrinuti za radna mjesta.

“Kako ste uopće ušli ovamo?”, pita zaposlenica turističkog ureda u srcu Andorra La Velle, glavnog grada države sa 77.543 stanovnika.

U ovo vrijeme lokalna skijališta bila bi puna gostiju iz Španjolske i Francuske, dviju zemalja koje okružuju Andoru, no sada se na Pireneje smije uspinjati samo domaće stanovništvo. “To je jedna od mjera za suzbijanje širenja virusa”, objašnjava zaposlenica u razgovoru za Hinu.

Na gradskom šetalištu uz rijeku Gran Valira prolazi tek nekoliko starijih osoba premda je sunčan dan a temperatura ugodna. Glavnom ulicom nižu se deseci trgovina s luksuznom robom, poput satova, nakita i odjeće, no nema ih tko razgledati.

“Već danima u vrijeme ručka imam dvoje, najviše troje gostiju”, kaže prodavač kebaba Mohamed dok čeka prvog gosta. “No barem nam je dopušteno raditi”, dodaje uz smiješak.

Andoru je u siječnju posjetilo 7000 registriranih gostiju, što je 75 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, podatak je lokalne turističke zajednice.

Francuzi smiju ulaziti jedino uz predočeni negativni rezultat testa na koronavirus dok iz Katalonije, sa španjolske strane granice, stanovnici odlukom svojih vlasti ne smiju putovati bez opravdanog razloga poput odlaska na posao.

Autobus svaki dan dva puta dolazi iz Barcelone no u njemu je svega malo putnika. “Ma to je ništa. Već je dugo vremena ovako, sve je stalo”, kaže vozač tamošnje kompanije Nadal.

Kneževina Andora nije članica Europske unije a na malom graničnom prijelazu ulazi policajac u autobus i provjerava dokumente putnika. Unutra su samo prekogranični radnici i djevojka koja se vraća doma iz Španjolske.

Anna, 65-godišnja prodavačica suvenira, drži otvorenu trgovinu jer, kako kaže, “možda netko naiđe”. Ukrasne magnete za hladnjak nudi uz popust. Prije godinu dana su stotine ljudi prolazile uz izlog njene trgovine ali sada izložene razglednice nisu nikome potrebne.

Andora je jedina samostalna država u kojoj je katalonski službeni jezik a na ulicama se govore španjolski i francuski. Brojni su uvijek i Portugalci jer su desetljećima dolazili kao emigranti u potrazi za poslom. Trgovina i turizam sudjeluju sa 60 posto u BDP-u zemlje premda važan udio ima i financijski sektor.

“Kada bi mi došla dobra ponuda sve bih ovo prodao”, kaže vlasnik kuće u čijem se prizemlju nalazi kafić s terasom, a na četiri kata hostel. Zbog nižih cijena i rock glazbe koju pušta do ponoći lokal je pun. U hostelu su, međutim, iznajmljene samo dvije sobe.

“Zabrinuti smo. Vidjet ćemo hoće li se na ljeto moći slobodnije putovati”, kaže zaposlenica turističkog ureda. “Mi smo ovdje tijekom povijesti navikli na putnike, na gužve, što je i normalno jer se nalazimo između dviju velikih zemalja. No sada je tišina zavladala podno ovih naših planina”.

Komentirajte prvi

New Report

Close