Najviše inovativnih projekata zasad se zbiva u prehrambenoj industriji i veterini

Autor: Suzana Varošanec , 28. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Udruga inovatora Hrvatske preimenovana je u Hrvatsku zajednicu inovatora.

Dosadašnja Udruga inovatora Hrvatske, sve uspješnija u povezivanju poslovnog sektora i akademske zajednice, s ciljem zajedničkog rasta, razvoja i istraživanja na svim područjima, ostvarila je priličan kvantitativni i kvalitativni skok u strukturi članstva pa je čak prerasla svoje ime.

Odlukom zadnje skupštine krajem 2021. preimenovana je u Hrvatsku zajednicu inovatora. Predsjednik je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Miljenko Šimpraga, izabran na skupštini u ožujku 2021. kad je udruga dobila novo vodstvo za četverogodišnje razdoblje.

Kvantitativan i kvalitativan skok
Kao hrvatska krovna udruga inovatora, primjerice prije godinu dana objedinjavala je 18 udruga i saveza s oko 1500 članova, a uz 11 inovativnih tvrtki o Sveučilište u Zagrebu i njegovih 10-ak sastavnica.

Danas je to već 14 fakulteta, dok se zadnjih godina struktura članstva, uz nove iz akademske zajednice povećavala i s brojnijim poduzetnicima te lokalnim udrugama i savezima inovatora. Prema glavnom tajniku Hrvatske zajednice inovatora Matiji Žugecu, danas broje 50-ak članica, od čega su oko 1/3 udruge i savezi, 1/3 su inovativne tvrtke, a 1/3 fakulteti.

“Osim brojčane povećala se i kvalitativna struktura članica pa se kroz povezivanje fakulteta i poslovnih subjekata, suradnjom partnera koji raspolažu s važnim resursima, očekuje velik broj projekata vezanih uz inovacije i komercijalizaciju.

Glavnina onih u tijeku u području je prehrambene industrije i veterine, te u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva”, navodi Žugec dodajući da je nova članica i križevački Codel.

Riječ je o tvrtki koja se već 30-ak godina bavi izradom i projektiranjem sustava za proizvodnju i industriju, s aktualnim fokusom na vertikalnim i horizontalnim integracijama u proizvodnji prema standardima Industrije 4.0. Codel se upisao u VIP ‘klub’ u kojem su iz poslovnog svijeta članovi npr. HS Produkt, Šestan-Busch i Tehnix.

Uz promociju inovacija i inovatorstva kroz sajmove i pružanje savjeta u svim fazama zaštite intelektualnog vlasništva i mogućnostima financiranja, Hrvatska zajednica inovatora dodjeljuje i tradicionalnu nagradu za “Inovaciju godine”.

Dvije godine zaredom laureat je međimurski Tehnix, Đure Horvata, koji je nagradu za 2021. osvojio inovacijom “Tehnologija bioreaktorskog kompostiranja i proizvodnja EKO komposta”. Inovacije Tehnixa poslovično su u zaštiti okoliša koja nosi dodatne bodove pa kako bi i drugi dobili priliku zajednica je promijenila pravilnik po kojem će se nagrada dodijeliti u 4 kategorije.

Inovativna građevinska tvar
Kako se ove godine baštini 65 godina inovatorskog rada u RH, skupština Hrvatske zajednice inovatora proglasila je 2022. “Godinom inovatorstva u RH”, što će se obilježiti nizom aktivnosti, a središnja će biti 20. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2022. u Zagrebu u listopadu.

Njihov zadnji Grand Prix ARCA 2021. osvojila je inovacija “Reciklirana guma & solarna fotokataliza”, ekološka inovacija za pasivnu zaštitu zraka i zdravlja, istraživačko-razvojni projekt u vrijednosti 6,8 mil. kn sufinanciran EU novcem.

Riječ je o suradnji skupine autora s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina s tamošnjom tvrtkom Gumiimpex-GRP na kreiranju proizvoda od reciklirane gume koji će pročišćavati zrak u gradovima.

Pretvarajući otpadni dio gume u vrijednu sirovinu, za inovativni građevinski materijal predviđa se široka primjena za nove proizvode u opremanju okoliša i objekata poput parkova, dječjih igrališta, vanjskih površina vrtića i škola te sportskih terena, kao i mogućnost za dječju igru u “balonu” čistog zraka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close