Najnoviji hrvatski mega projekt: Nabavka 21 novog niskopodnog vlaka, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna

Autor: Darko Bičak , 21. rujan 2020. u 11:05
Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture,Foto: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Financiranje nabavke 21 niskopodnog vlaka, vrijednosti veće od milijardu kuna, danas potpisuju ministar Butković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Ukić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje Petric.

Nakon što smo u proteklih 15-ak godina gotovo u potpunosti zaokružili investicije u strateške projekte cestogradnje, a nakon toga i one zračnog prometa, na red su došla i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja su, uz obilnu pomoć EU fondova, u tijeku diljem Hrvatske. Najnoviji projekt je nabavka 21 novog niskopodnog vlaka, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. O ovoj investiciji će danas ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, zajedno će s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željkom Ukićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricom potpisati ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava iz EU fondova. Od ukupno 21 novog niskopodnog vlaka iz ovog projekta, njih 11 će biti namijenjeno za gradsko – prigradske linije, a preostalih 10 za regionalne linije. Prihvatljivi troškovi projekta financirat će se iz EU fondova, odnosno iz Kohezijskog fonda, u 85% iznosu, dok će se ostatak financirati iz državnog proračuna.

Do sada 12 vlakova

Ovaj projekt dio je “Projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza“, u sklopu kojega je do sada nabavljeno 12 novih vlakova, koji su trenutno u procesu proizvodnje. Realizacijom ovih nabava HŽ Putnički prijevoz će kroz sljedeće tri godine imati ukupno 32 nova vlaka, za gradsko – prigradski i regionalni promet, što će uz 28 novih vlakova koji su sada u prometu, značajno utjecati na poboljšanje kvalitete prijevozne usluge. Tijekom prošle godine je HŽ Infrastruktura, javna tvrtka koja je zadužena za investicije i održavanje nacionalne željezničke mreže, realizirala ukupno 950,9 milijuna kuna investicija, što je za 29% više u odnosu na godinu prije. Čak 74% novca, odnosno 700,9 milijuna kuna, sufinancirano je sredstvima EU fondova. Iz HŽ-a ističu da im zbog korona krize dinamika radova na investicijskim projektima koji su u tijeku malo usporila, a na novo ugovorenim projektima došlo je do odgode početka radova.

Utjecaj korone

Da željeznički promet raste čak i u krizi, potvrđuju i u mrežnoj regulatornoj agenciji HAKOM iz koje ističu da je u drugom tromjesečju 2020. na tržištu željezničkih usluga u Hrvatskoj prevezeno 2,5% više robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je ostvareno više vlak kilometara i tonskih kilometara u teretnom prijevozu.

“Ova tri pokazatelja upućuju da je, iako je koronakriza općenito utjecala na smanjeni prijevoz robe u Hrvatskoj, željeznica preuzela prijevoz dijela tereta drugim prijevoznim sredstvima, kao što su cestovni ili avio-prijevoz”, kažu u HAKOM-u. Udjel vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupno ostvarenim vlak kilometrima, koji uključuju i putnički prijevoz, iznosio je 47,%. Najveći prijevoznik tereta bio je javni HŽ Cargo s udjelom vlak kilometara od 56,3%, a ostatak je ostvarilo osam novih prijevoznika na ovom tržištu. Pokazatelj ostvarenih tonskih kilometara u drugom je tromjesečju rastao 17,5% u odnosu na prethodnu godinu. Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza smanjen je broj prevezenih putnika za čak 66,6% u odnosu na drugo tromjesečje 2019. HŽ Putnički prijevoz ostvario je i manje putničkih kilometara za 67,9% te vlak kilometara za 49,1%. Glavni uzrok bila je odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj obustavi javnog željezničkog prijevoza putnika od 22. ožujka do 10. svibnja 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close