Nagli skok za više od 100 tisuća: Zdravstvenih osiguranika 315 tisuća više nego stanovnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2022. u 09:49
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Najveći višak zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika imaju Grad Zagreb, zatim Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Osječko-baranjska, Zadarska, Vukovarsko- srijemska, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija.

U prva tri mjeseca ove godine broj osiguranih osoba u HZZO-u skočio je za dodatnih 100 tisuća, na više od 4,2 milijuna, piše u utorak Večernji list.

Hrvatska je početkom siječnja imala 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika. U međuvremenu broj zdravstvenih osiguranika ne samo da nije usklađen s brojem stanovnika, nego je potkraj ožujka još i naglo skočio, i to za dodatnih više od 100 tisuća!

Tako je 28. ožujka 2022. Hrvatska imala čak 4,203.246 zdravstvenih osiguranika, a podsjetimo da prema prvim rezultatima popisa stanovništva Hrvatska ima najviše 3,888.529 stanovnika. To znači da u Hrvatskoj imamo gotovo 315 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika.

Početkom siječnja ove godine imali smo 4,097.903 zdravstvena osiguranika ili 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika.

Usporedbom broja stanovnika po županijama s brojem osiguranika tada se pokazalo da najveći višak zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika imaju Grad Zagreb, zatim Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Osječko-baranjska, Zadarska, Vukovarsko- srijemska, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija.

U siječnju je iz HZZO-a odgovoreno i da su 41.084 osobe osigurane preko HZZO-a s prebivalištem u drugim članicama EU, uključujući i države EEA (Europskog gospodarskog prostora) i Švicarsku, te ugovorne države BiH, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i da su među tim osobama korisnici hrvatske mirovine koji žive u drugim članicama EU ili ugovornim državama, zatim izaslani radnici i njihove obitelji, osiguranici koji žive u drugim državama, primjerice rade u Hrvatskoj, a žive u Sloveniji.

No, ni tada nismo dobili konkretan odgovor što je s viškom od 168 tisuća osiguranika u odnosu na broj stanovnika i tko su oni, odnosno je li riječ o odseljenima, a ne odjavljenim hrvatskim građanima ili fiktivno prijavljenim stanovnicima Hrvatske.

U međuvremenu, a prema podacima HZZO-a, Hrvatska je 3. ožujka 2022. imala 4,086.391 zdravstvenog osiguranika, što znači da se broj osiguranika smanjio za 11,5 tisuća u odnosu na početak siječnja kada smo imali 4,097 milijuna zdravstvenih osiguranika.

„Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, broj osiguranih osoba stalno se mijenja te gotovo svaki dan imamo drugu brojku”, stoji u odgovoru glasnogovornika HZZO-a, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Komentirajte prvi

New Report

Close