Četiri su nova zaražena, od sutra kreću mjere zatvaranja, trajat će 30 dana

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2020. u 18:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ukupno je zasad četvero liječnika iz KBC-a Zagreb pozitivno na koronavirus, troje s karidiologije i jedna liječnica s neurologije. Ministar Davor Božinović ponovio je najvažnije mjere koje je donijela Vlada vezane za privremeno obustavljanje rada nekih trgovina, kina, teretana, klubova…

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da od sutra kreću mjere ograničavanja i privremena obustava pojedinih djelatnosti koje će trajati 30 dana te naveo da se nada da neće biti potrebe da se ta mjera produžuje.

Četiri su nova zaražena. Ukupan broj zaraženih popeo se na 69 ljudi, objavio je ministar Vili Beroš.

Beroš je naveo da imaju više od 1000 testiranja.

“Epidemiološka situacija će sljedećih dana biti drugačija. Ako našu zemlju usporedimo s drugim zemljama ovo daje određeni optimizam i pokazuje da su mjere učinkovite i da smo ih proveli pravodobno”, rekao je.

“Imamo sreću da je većina oboljelih  s blagim oblicima, jedan je srednje težak, bez značajnih promjena”, rekla je Alemka Markotić.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite je ponovio da imamo nova četiri slučaja.

“Uz dosadašnje, možemo dodati još dva grada: Slavonski Brod i Zabok. I dalje imamo ili povratak iz inozemstva ili bliski kontakt. Nemamo dokaza o lokalnom transmisiji bolesti”, rekao je Capak.  Capak je preporučio boravak na otvorenom, ali i naglasio da treba izbjegavati socijalni kontakt u smislu približavanja na manje od jedan metar kroz 15 minuta i to se mora ograničiti.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je i na slučaj zaražene liječnice koja je zatajila da je bila u Austriji pa zarazila i druge. Kaže da nije očekivao da bude tako neozbiljna, vjeruje da će biti sankcionirana unutar strukovnih udruga, a tu su i zakonski propisane sankcije. Ukupno je do sada zaraženo šest liječnika.

Kada su u pitanju djeca, kaže da je dobro da su na zraku, ali da nije dobro da su previše međusobno u kontaktu.

Veće ovlasti Nacionalnom stožeru

Treba naglasiti da je Vlada u hitnu saborsku proceduru sa sjednice u utorak uputila dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima Nacionalni stožer dobiva veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava.

“U cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Hrvatske, predlaže se dopuniti zakon na način da se omogući Stožeru civilne zaštite donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na ovaj način želi se osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije, dodao je ministar.

Zakon je upućen u hitnu saborsku proceduru kako bi se pravodobno mogle provesti mjere za otklanjanje opasnosti od neposredne ugroženosti života i zdravlja ljudi te opasnosti za štetu u gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 (koronavirus).

Ministri su na sjednici, na kojoj je Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene 16 zakona te tri podzakonska akta, kako bi se pomoglo gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, dobili i informaciju o Preporukama o radu pravosudnih tijela za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, a donesena je i odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Bošnjaković uputio četiri preporuke pravosudnom sustavu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je da je pravosudnom sustavu uputio četiri preporuke zbog specifičnosti društvenog trenutka zbog epidemije koronavirusa, a u želji da on funkcionira jedinstveno te da pritom rizici budu smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Prva je preporuka da pravosudna tijela i dalje na nastavljaju s radom, posebno na neodgodivim hitnim predmetima (zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima), a svi drugi predmeti koji ne zahtijevaju takvu hitnost preporuka je da se odgode. “Posebno se to odnosi na na ovrhe i to one koje se provode na sudovima, a vezane su uz deložacije. Mislimo da takve stvari treba odgoditi i ima smisla svakako ih odgoditi”, rekao je ministar.

Treća je preporuka da se rad u pravosudnim tijelima organizira tako da oni koji to mogu rad obavljaju od kuće, a četvrta preporuka je korištenje elektroničke komunikacije.

“Preporučamo odvjetnicima i bilježnicima da komuniciraju elektroničkim putem. Nema niti za stranke nikakvog razloga da idu na gruntovne i vade zemljišno-knjižne izvatke kad je to moguće putem sustava e-građani “, dodao je Bošnjaković.

Žurna nabava roba i usluga kojima Hrvatska ne raspolaže

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobreno je da na teret državnog proračuna izvrši žurnu nabavu i roba koje nedostaju i potrebne su za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem COVID-19.

“Okolnosti na terenu i situacija kojoj Hrvatska do sada još nije bila izložena ukazali su na potrebu za žunom nabavom nove robe i usluga kojima državna tijela i organizacije RH u ovom trenutku ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini, a za potrebe osobne zaštite sudionika i operativnih snaga sustava Civilne zaštite je nužno potrebita”, objasnio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Robe će se isporučivati iz robnih zaliha isključivo po nalogu MUP-a – Ravnateljstva civilne zaštite u ime Stožera civilne zaštite, a njihova nabava bit će izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi, zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa RH koji se ne mogu osigurati nekim drugim mjerama, rekao je Horvat. Popis roba i usluga je tajan.

Komentirajte prvi

New Report

Close