Nabavljaju novi ‘super stroj’ za obračunavanje mirovina

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2019. u 07:11
Na IBM-ovu mainframeu vrte se aplikacije koje je HZMO razvio interno/FOTOLIA

U HZMO-u tvrde da su na IBM-ovu sustavu razvili vlastitih 4000 aplikacija i da im je kupnja novoga tri puta jeftinija od održavanja starog.

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superračunalu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) naručio je od američkog IBM-a i zagrebačke tvrtke CROZ novo superračunalo, koje će zamijeniti prethodni superkompjuter star sedam godina.

Samo hardverski dio novog čuda tehnologije vrijedi gotovo dva milijuna eura, a moćan će stroj posao obavljati iz srca Zagreba, središnjice HZMO-a u Donjem gradu.  Ukupna vrijednost ove javne nabave u sklopu koje je najavljeno računalo, i to s popratnim softverom i uslugama, a riječ je o "Nabavi IBM središnjeg računala te najam i održavanje softvera po ESSO uvjetima" teži 32,46 milijuna kuna.

Duga tradicija
Trenutačno 4000 kritičnih aplikacija i izračuna, stoji u obrazloženju HZMO-a objavljenom u Narodnim novinama, radi na osam godina starom IBM mainframe računalu IBM SYSTEM zEnterprise 196 model 2817 M15 pod z/OS V2.2. Sve te aplikacije rade samo na IBM-ovu sustavu, a interno su razvijene u HZMO-u i time su u njegovu vlasništvu.

"Postojeće središnje računalo HZMO-a svojim trenutačnim resursima ne zadovoljava budući planirani razvoj informacijskog sustava zbog starosti (stavljeno u produkciju 2011. godine) i nemogućnosti nadogradnje nužnih resursa na postojeće, stoga je nužna nabava novog računala", piše u obrazloženju. U HZMO-u navode da su operativni troškovi održavanja postojećeg sustava s godinama su sve veći. Naglašavaju da su sad već narasli do te razine da trogodišnji ugovor za održavanje vrijedi više od kupnje novog superračunala. 

Vrtnja u krug
Nije pak jasno na koji će se način izbjeći da se u idućih sedam godina HZMO ne nađe u istoj situaciji, kad će opet trebati tehnologiju koju može kupiti od samo jedne tvrtke.  Koliko je pak sustav kompleksan i važan vidljivo je iz niza podataka koje je HZMO po prvi put tako detaljno objavio.

Tako se može saznati da IBM-ov mainframe podržava 800 vrsta transakcija, dnevno ih obavlja 260.000, a godišnje oko 65 milijuna. Sustav se koristi i za 300 skupnih obrada podataka što je drugo ime za izračun isplata mirovina za 1,23 milijuna osiguranika, izračuni i isplate dječjeg doplatka za 288.834 djece, izrade rješenja i različite statističke obrade. No, ovo se računalo koristi i za dnevne poslove, npr. listanje podataka o umirovljenicima.

Komentari (12)
Pogledajte sve


@Barbosa-anemični je koma, ali nije uspio nadmašiti Muljanovića i družinu s faksa na posao! Nisu oni krivi nego nepametna raja kokošarskog mentalireta!

Je, potpuno ga je nadmašio…. on je napravio do sada nezabilježenu privatnu pljacku na ovim prostorima i za to nije snosio još uvijek nikakve konsekvence. Njegova je sreća sto je ovaj puta bio dio “zločinačke” u kojoj su sudjelovali i strani plaćenici pa nema progona iz inozemstva… ne, bar još neko vrijeme. Dok ne dodje do “pile naopako”.

Kirin, neću se složiti s tobom što se milanovića tiće, istina da je bio koma, najblaže rečeno nekompetentan i nesiguran što je pokušao prikriti arogancijom ali nije bio l.opov niti je pokrao hrvatsku kao ovi hdzenjare

uopće je bespredmetno komparirati koja vlada je bila lošija od proglašenja neovisnosti i samostalnosti, sve su bile loše pa i Tuđman koji je bio odličan vojni taktičar ali jako loš sociolog i ekonomist i za kojega je i nastala udružena zločinačka organizacija ptetvorbenih i privatizacijskih tehnomenađerskih struktura koje su domaćim i stranim hoštaplerima rasprodale sve što se moglo te pogodovale trgovačkim, bankarskim i drugim lobijima da nas ekonomski i moralno toliko isisaju da je
“suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje” kako piše u temeljnim odredbama Ustava RH, postala takva korumpirana žabokrečina iz koje biježe svi ćije dostojanstvo nije na prodaju a imaju snage organizirati dostojanstvenu egzistenciju negdije drugdije u demokratskijim i uređenijim državama u okruženju

stoga kol. Kirin, za mene je institucija Vlade- institucija Vlade i uopće nije bitno koja partija je sastavlja, bitno mi je samo da rade svoj posao za koji ih građani RH fiskalno plačaju i uplačuju a do sada niti jedna nije brinula za nas građane niti nacionalne interese nego samo korumpirala i trgovala za svoje osobne i partikularne interese što je plenkovičevom vladom poprimilo takve oblike i toliko expandiralo toliko sa smo moralno, ljudski i ekonomski spali na toliko niske razine da je postalo ne izdrživo i sada već toga dosta!

@Barbosa-anemični je koma, ali nije uspio nadmašiti Muljanovića i družinu s faksa na posao! Nisu oni krivi nego nepametna raja kokošarskog mentalireta!


Mit, korupcija, lažna demokracija!


The Economist: Hrvatska demokracija gora od poljske i mađarske
Hrvatska – sada s Andrejem Plenkovićem na čelu HDZ-ove vlade – stoji najgore od početka vođenja ovog indeksa 2006
Posebno je alarmantno što Hrvatska stoji gore i od problematičnih zemalja članica Europske unije koje analitičari često opisuju kao “neliberalne demokracije” (što je termin koji je skovao sam mađarski premijer Viktor Orban), Mađarske i Poljske.

Glavni razlog degradacije Hrvatske je sve lošije stanje građanskih sloboda, što nije nimalo čudno s obzirom na sve primjere udara na slobodu govora, skandalozne presude i druge građanske slobode u tijeku prošle godine koje je teško i nabrojati.

[/url]

New Report

Close