Na Zavodu za zapošljavanje najviše nezaposlenih osoba s liste najtraženijih zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2017. u 10:27
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Tržište rada u godini koju smo ispratili nije nas iznenadilo. Dobili smo potvrdu da poslodavci kod nas najviše traže ugostitelje i prodavače. Paradoksalno, unatoč potražnji, upravo je tih zanimanja i najviše među nezaposlenima.

Broj nezaposlenih ipak pada u odnosu na krizu, posebno u sezoni kad turizam zaposli na tisuće ljudi. Oporavak tržišta rada potvrđuju i na portalu MojPosao. "Kad je počela kriza, tamo negdje 2009. godine, mi smo imali pad od 40, skoro 50 posto. Do 2012. pa do danas mi imamo konstantan rast oglasa. U komunikaciji s poslodavcima vidimo da su se relaksirali, da je tržište rada živnulo i da trebaju sve više i više ljudi", kazao je za N1 Marko Oltean, s portala MojPosao.

Na žalost nezaposlenih, to ne znači da će do posla lakše doći. Paradoksalno, ista zanimanja u Hrvatskoj su najtraženija iako je na burzi najviše radnika upravo tih struka. "Postoje branše u kojima poslodavci silno imaju problema naći kvalitetnu radnu snagu iz tog broja kandidata sa Zavoda za zapošljavanje. Koji je razlog zašto postoji tih 240 tisuća nezaposlenih, najbolje bi bilo pitati HZZ, a vjerujem da ih je većina nezapošljivih ljudi, postoji dio koji nemaju određene vještine", kazao je Oltean.

Država ne radi puno na tome da ih prekvalificira, dodatno obrazuje ili motivira na veći trud, tvrde analitičari tržišta rada. Možda najveći problem obrazovni je sustav. 

Komentirajte prvi

New Report

Close