Na Lošinju testirali održivi turizam, slijede ocjene i mjerenja

Autor: Marija Crnjak , 26. rujan 2021. u 22:00
Putovanje je kreirano za goste koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora/ANTONIO PAVELA/PIXSELL

Gosti su isprobali pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje te su ga kasnije vrednovali.

Otok Lošinj prošlog je tjedna bio domaćin projekta suvremene simulacije održivog putovanja, čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika. Šestero putnika različitih struka, iz nekoliko zemalja Mediterana, imalo je zadatak isprobati pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje pod nazivom “Ritam osjetila otoka Lošinja” u zaštićenom području Cres-Lošinj, te ga evaluirati.

Dvogodišnja priprema

Radi se o glavnoj aktivnosti mediteranskog projekta INTERREG DestiMED PLUS pod nazivom “Ekoturizam u mediteranskim destinacijama”, u koji se krajem 2019. uključio hrvatski Institut za turizam. Projekt se pripremao dvije godine i odvija se paralelno u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Albaniji i Hrvatskoj, a vodeći partner je talijanska regija Lazio. U provedbu projekta uključeni su i Međunarodno udruženja za očuvanje prirode IUCN te udruga WWF Mediterranean.

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se kreira, testira, unapređuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora održivosti. Cilj je minimizirati negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu, i to egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Konkretno, lošinjski itinerer napravljen je za manje grupe od 6 do 12 osoba i traje šest dana. Sada testeri, a u budućnosti turisti, spavaju u obiteljskom smještaju s eko referencama, te maksimalno u prijevozu koriste održivije transfere koji su se u području Lošinja mogli osigurati.

6 dana

trajalo je putovanje pod nazivom ‘Ritam osjetila otoka Lošinja’

U program su uključeni sat kuhanja u jednom obiteljskom restoranu, posjet miomirisnom vrtu i radionica izrade herbarija s lokalnim biljem te kušaonica, posjet Muzeju Apoksiomena kao aspekta lokalne kulturne vrijednosti, kayaking i ronjenje na otoku Orjule koje zadovoljavaju outdoor aktivnost, uživanje u romantičnom zalasku na Providenci uz čašu lokalnog vina, edukacija o održivosti na Institutu Plavi Svijet, bicikliranje i promenadna šetnja po Stazi vitalnosti te piknik uz obalu.

Istinski otočni ritam

“Naziv aranžmana ‘Ritam osjetila otoka Lošinja’ nastao je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dišu i žive tijekom ostatka godine, kada nije vrhunac turističke sezone. Ritam osjetila aludira na svu raznovrsnost aktivnosti aranžmana koji mogu u otočnom ritmu pobuditi i aktivirati sva osjetila turista – kroz vid, sluh, miris, okus i dodir. Svojim dolaskom takvi turisti produžuju sezonu te participiraju u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana čiji je loš utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo sveden na minimum, a prihod biti zadržan u krugu lokalnog stanovništva”, pojašnjavaju u Institutu za turizam.

Putovanje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji s lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete.

Ovi gosti vole i traže održive udaljenije, mediteranski egzotične destinacije, biraju komfor ispred luksuza, te kvalitetu stavljaju ispred cijene turističke usluge ili proizvoda. U itinerer ekoturističkog paket aranžmana je uključen veći broj lokalnih pružatelja usluga koji su prepoznali kvalitetu i dugoročnu vrijednost projekta koji će u budućnosti biti dostupan i na turističkom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close