Mrvoš otvara urede po Europi, u 2020. obećava nove proizvode

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2019. u 22:00
Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea/Ivo Čagalj/PIXSELL

Očekuje se da će Include s novim kapitalom proširiti ponudu svojih proizvoda u području pametnih gradova.

Najveći hrvatski VC fond Fil Rouge Capital uložio je četiri milijuna kuna u solinski startup Include, kojem je osnivač i direktor Ivan Mrvoš.

Mladi poduzetnik pohvalio se na Facebooku da je time nadomak neformalnom cilju od čak 30 milijuna kuna investicija, koji si je zacrtao do kraja ove godine. Prethodno je Include preko Funderbeama prikupio 15 milijuna kuna kapitala čime se ukupan iznos investicije u 2019. godini u najpoznatijeg hrvatskog proizvođača pametnih klupa popeo na 19 milijuna kuna.

'Nevjerojatno izazovno'
Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea pohvalio se novom investicijom na Facebooku naglasivši da je to važan dan za njegovu tvrtku. "Fil Rouge Capital – FRC investirao je četiri milijuna kuna, što znači da smo u 2019. godini (dosad) osigurali čak 19 milijuna kuna kroz investicije i sad nas čeka nevjerojatno izazovno razdoblje u kojem namjeravamo otvoriti urede u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, UK-u…, te do kraja 2020. prezentirati nekoliko novih i značajno naprednijih tehnoloških rješenja za pametne gradove", piše Mrvoš. 

Kolika je, s novom investicijom, porasla tržišna vrijednost Includea zasad nije poznato. Nakon zadnje kampanje na Funderbeamu ona je premašila sto milijuna kuna. Mrvoš se tada pohvalio i da je jedan od četiri najveća revizora na svijetu procijenio tada vrijednost kompanije na 110 milijuna kuna. 

Veći privatni domaći ulagači
Očekuje se da će Include s novim kapitalom proširiti ponudu svojih proizvoda u području pametnih gradova. S druge strane, Mrvoš je početkom srpnja otkrio da želi izgraditi i vlastiti kampus. Ideja mu je da bi se prostirao na 15.000 kvadrata, a u njemu bi bili smješteni ne samo razvoj novih proizvoda i proizvodnja već i prostori za život zaposlenika.

Nešto slično onome što u Hrvatskoj već radi Infobip, ali s tim da Mrvoš želi da novi kampus bude poput prvog hrvatskog smart cityja. Ivan Mrvoš u veljači je došao na Forbesov popis 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. u Europi. Njegova je tvrtka već sada sa svojim proizvodima prisutna u više od 260 gradova na 44 tržišta diljem svijeta. Prvu investicijsku rundu Include je imao 2017. godine.

Tada je preko Funderbeama prikupio 465 tisuća eura kapitala. U međuvremenu u tvrtku su počeli ulagati i veći privatni domaći ulagači. Među njima je Stjepan Talan, vlasnik tvrtke Solvis koja je poznata po proizvodnji solarnih panela, a koji je u Include uložio četiri milijuna kuna. Mrvoš tvrdi da interes pokazuju i strani fondovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close