‘Nećemo dirati mirovine, donosimo nove mjere za zapošljavanje mladih’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2014. u 13:50
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar Mirando Mrsić kaže da će uštede ostvariti smanjenjem izdataka za materijalna prava i plaće.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u utorak novinarima da se pri smanjenju proračunskih stavaka za iduću godinu neće dirati mirovine, već će se uštede ostvariti smanjenjem izdataka za materijalna prava i plaće.

Mirovine će se i sljedeće godine usklađivati ako bude rasta plaća i troškova života, najavio je Mrsić.

Ponovio je kako je pronađeno rješenje za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama, a sada su na potezu udruge osoba s invaliditetom i lokalna samouprava koja ih mora financirati s polovicom iznosa.

Našli smo mogućnost da osobe s potrebnim kvalifikacijama do 29 godina starosti zaposlimo preko javnih radova, kazao je Mrsić, a traži se odgovarajući model i za asistente starije od 29 godina. Očekujemo rješenje za desetak dana, ako udruge i lokalna samouprava budu dovoljno brzi, rekao je.

Naknade za nezaposlene ostaju iste, a relativno blago će se povećati sredstva za aktivne mjere politike zapošljavanja, najavio je Mrsić dodavši kako je cijeli sustav u protekle dvije godine smanjio troškove za 284 milijuna kuna.

Nezaposlenih je u listopadu bilo za 11 posto manje nego u listopadu prošle, što je dobar znak, ali je još prerano govoriti da je to trajno, kaže Mrsić.

U Hrvatskog je vrlo naglašen sezonski tip zapošljavanja, pa za promjenu trenda nezaposlenosti treba otvarati radna mjesta u industrijama izvan turizma, napomenuo je ministar.

Nove mjere za poticanje zapošljavanja mladih

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je u ponedjeljak nove mjere za poticanje zapošljavanja mladih, i to kroz oslobađanje od plaćanja 17,3 posto iz bruto 2 obračuna plaće na razdoblje od pet godina za poslodavce koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme, te povećanje naknada za rad bez uspostavljanja radnog odnosa s 1600 na 2400 kuna.

Najavljene mjere su pripremljene i obuhvaćene proračunom za 2015. godinu, rekao je Mrsić na otvaranju 3. Europskog dana poslova u Opatiji.

Povećanje naknade na 2400 kuna odnosit će se od 1. siječnja na one koji tek počinju raditi po tom sustavu, ali i na sve osobe koji već primaju naknadu od 1600 kuna, pojasnio je.

Uz to, kazao je Mrsić, nastojat će se tješnje povezati strukovno obrazovanje i tvrtke tako da bi, primjerice, mladi koji obavljaju praksu u hotelskim kućama tu mogli dobiti i zaposlenje.

Mrsić je ocijenio da je stanje na hrvatskom tržištu rada slično kao na europskom, gdje je 25 milijuna nezaposlenih, među kojima pet milijuna mladih.

U Hrvatskoj je u proteklih osam mjeseci ostvaren određeni pomak, pa je za osam posto smanjena nezaposlenost mladih između 15 i 25 godina. To pokazuje, smatra Mrsić, da mjere aktivne politike zapošljavanja donose rezultate.

Iz Europskog socijalnog fonda očekuje se oko 60 milijuna eura za zapošljavanje mladih u idućoj godini. Iskoristit ćemo svaki euro koji imamo na raspolaganju za te namjene, poručio je Mrsić.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ponovio je da za povećanje zaposlenosti treba ostvariti gospodarski rast, odnosno povećanje BDP-a. U toj županiji u listopadu je zabilježeno oko 1600 više zaposlenih nego u istom razdoblju lani, dodao je Komadina.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah napomenula je da se putem mreže za mobilnost u zapošljavanju EURES omogućuje dostupnost informacija o slobodnim radnim mjestima u drugim europskim zemljama.

U bazi podataka EURES-a je oko 6000 životopisa hrvatskih građana koji traže posao u inozemstvu, a u mreži EURES-a je 2,4 milijuna radnih mjesta, kazala je.

Na Europskom danu poslova u Opatiji, nakon Zagreba i Splita, predstavnici EURES-a iz pojedinih zemalja i tvrtke izravno pružaju informacije o radnim mjestima i uvjetima zapošljavanja. Organizatori manifestacije su Hrvatski zavod za zapošljavanje i EURES Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close