Čitavom sektoru prijeti stagnacija ne riješi li se uskoro pitanje koncesija

Autor: Marija Crnjak , 15. kolovoz 2022. u 09:16
Od ukupnog broja putnika u morskim lukama, njih 255 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja/Z. Barišin/PIXSELL

Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama, kao i u međunarodnom prometu.

U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine ukrcano je i iskrcano gotovo 8,5 milijuna putnika, što je 55,7 posto u odnosu na lani, kaže službena statistika.

Pritom, na trajektima i putničkim brodovima prevezeno je 8,2 milijuna putnika, što je više za 50,8 posto nego u istom razdoblju 2021.

Rastao i broj brodova
Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama, kao i u međunarodnom prometu. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 32,5 posto više osobnih vozila i 127,7 posto više autobusa u usporedbi s istim tromjesečjem lani.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama, njih 255 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja te su, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split i Zadar.

S obzirom na to da je u drugom tromjesečju 2021. bilo samo 12 tisuća putnika na brodovima za kružna putovanja, nakon tog razdoblja primjetan je povratak brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke, napominju u Državnom zavodu za statistiku.

Ukupan promet robe porastao je za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, a najveći rast imala je luka Ploče od 55,5 posto, slijedi Split s rastom od 42 posto. Nadalje, u prvom polugodištu 2022. ukupan broj prispjelih brodova u morske luke porastao je za 13,4 posto, ukupan promet putnika za 46 posto, a ukupan promet robe za 9,7 posto.

770

tisuća noćenja bilo je u nautičkom čarteru u srpnju

Iako je promet u turističkim lukama bio značajan i u vrijeme pandemije, i po tome je nautički sektor bio najjači segment turizma, ova sezona nosi novi porast. U srpnju je u nautičkom čarteru bilo 120.000 dolazaka i 770.000 noćenja, što je u odnosu na srpanj 2019. rast od 23 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima.

Nacionalni lanac marina ACI u prvih šest mjeseci s prihodom od 98 milijuna kuna premašio je prihod iz 2019. godine za 4,6 milijuna kuna, odnosno ostvareni rezultati veći su za 16,4 milijuna kuna ili 20 posto u odnosu na 2021. godinu.

Uz to, ACI je nakon prošlogodišnjih 44 milijuna kuna vrijednih investicija u infrastrukturu i usluge, samo u prvih 6 mjeseci taj iznos premašio za 3,9 milijuna kuna, realiziravši nova ulaganja od 47,9 milijuna kuna.

ACI u plusu 3,2 milijuna
U ACI-u tvrde da su prihodi rezultat investicija, temeljite i adekvatne pripreme za sezonu u ACI marinama te ublažavanja mjera protiv pandemije. ACI je u prvom polugodištu ostvario pozitivni financijski rezultat u iznosu od 3,2 milijuna kuna, dok ostvarena EBITDA za prvu polovicu godine iznosi 36,2 milijuna kuna.

No, čitavom sektoru prijeti stagnacija ne riješi li se uskoro pitanje Zakona o pomorskom dobru i koncesija u marinama, koje uskoro ističu.

Pitanje koncesija trebao bi urediti novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se donosi u reformskom paketu vezanom za Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) te bi ujesen trebao u zakonsku proceduru.

Komentirajte prvi

New Report

Close