Skok na odmor
Sve veći optimizam

Mogle bi vas iznenaditi nove procjene turističke sezone koje smo izvukli ovaj tjedan

Moglo bi se reći da je Hrvatska već proteklog vikenda krenula otvarati ljetnu turističku sezonu. Uspjeli smo s praktički nule doći do 133 otvorena hotela i 65 otvorena kampa, cestama su krenuli kamperi prema jugu…

Marija Crnjak
28. svibanj 2020. u 09:41
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ipak bi se moglo dogoditi da ovog ljeta u pravu budu optimisti, i da turistička sezona donese znatno više od ranije predviđenih 20 posto prometa. Ako se prema sadašnjim najavama otvori većina objekata tijekom lipnja, zajedno s granicama prema tržištima EU i susjednim zemljama, uz uvjet da ovakva epidemiološka situacija potraje, već srpanj bi na Jadranu mogao izgledati skoro normalno, uz dobre najave nastavka ljeta i rane jeseni. Ako se pak ostvare sve glasnija predviđanja da drugog vala pandmije neće biti, Hrvatska bi mogla imati i pristojnu posezonu. Optimisti trenutno predviđaju da bi se moglo ostvariti i do 50 posto lanjskog turističkog prometa, pogotovo s obzirom na nedostupnost španjolskog tržišta, što bi u Hrvatsku moglo preliti značajan promet iz Njemačke.

Moglo bi se reći da je Hrvatska već proteklog vikenda krenula otvarati ljetnu turističku sezonu. Uspjeli smo s praktički nule doći do 133 otvorena hotela i 65 otvorena kampa, cestama su krenuli kamperi prema jugu, sve snažniju kampanju pokreću i zagrebački hoteli koji još pate od posljedica potresa.

Hrvatska udruga turizma (HUT) predviđa se da će se tijekom lipnja otvoriti svi turistički objekti na Jadranu. Ohrabrenje za planove o otvaranju došlo je od ministra turizma Garija Cappellija, kad je predvidio da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju.

HUT je stoga osmislio plan otvaranja turističkih objekata koji predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice već su otvorene za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji. U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tijekom lipnja očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi. Početkom tjedna najavljeno je da njemačka Vlada planira popustiti mjere socijalnog distanciranja već od 29. lipnja, a ne 5. srpnja kako je ranije najavljivala, ali i ukinuti ograničenja putovanja svojih građana u europske zemlje od sredine lipnja. Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata, kao što su rezervacija smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta, ugovor o zakupu u kampu, ugovor o stalnom vezu u marini, potvrdu o rezervaciji za vez, ili vaučer putničke agencije.

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Svoje goste, u objavama o otvaranju putem različitih komunikacijskih kanala, o svim mjerama sigurnosti obavijestile su hotelske kuće koje su od ponedjeljka krenule slati vijesti o otvaranju objekata. Valamar Riviera krenula je s otvaranjem u petak kampom Lanterna u Poreču, ovaj tjedan slijedi ostalih 12 kampova u Istri i na Kvarneru, otvaranje Istra Premium Camping Resorta planirano je 15. lipnja nakon što se završe investicije, a hoteli i ljetovališta će se postupno otvarati tijekom lipnja.

Ove subote JLH otvara Dubrovnik Palace, sredinom lipnja će Excelsior, a 6. lipnja Hotel Odisej na Mljetu. Ostali hoteli ovise o britanskom tržištu, kažu u JLH.

U utorak je otvoren prvi objekt u sastavu Bluesun grupacije, kamp Paklenica, 10. lipnja otvorit će se hoteli u Brelima, Tučepima i u Bolu. Krajem tjedna otvorit će se i Bluesun Hotel Kaj u Mariji Bistrici, a za vikend je otvoren i dio kupališta u Bizovačkim toplicama, koje bi do polovice lipnja trebale otvoriti svih 11 bazena.

Još od 11. svibnja primaju se novi pacijenti u Lječilište Bizovačke toplice, a u lipnju se očekuje puna popunjenost. U Sunce hotelima kažu da su im očekivanja za sezonu bolja od medijskih predviđanja, s obzirom da im buking svakim danom raste.

Zadarski Falkensteiner objavio je u utorak kako su im od 11. svibnja otvoreni apartmani Senia u Falkensteiner resortu Punta Skala, a ovog vikenda otvaraju i hotele Iadera i Diadora otvaraju se 29. svibnja, zadarski Premium Camping slijedi 1. lipnja, a hotel Club Funimation Borik 5. lipnja. Do kraja lipnja otvorit će se još dva hotela, Adriana u Boriku i Park Punat na Krku. ”Svi naši zaposlenici prošli su posebnu obuku i pridržavaju se strogih smjernica za sigurnost u hotelima koje su izrađene u suradnji s našim partnerom, tvrtkom Diversey, na temelju uputa Svjetske zdravstvene organizacije”, poručuju iz Falkensteinera.

Već na području recepcije uvode se pravila o održavanju udaljenosti, a gosti će se moći orijentirati prema oznakama na podu ili prostornim pregradama. Svaka soba prije dolaska gostiju očišćena je u skladu s posebnim dezinfekcijskim i higijenskim planom.

U hotelskim restoranima uvode se dodatne sigurnosne mjere, a preporuka je bezgotovinsko plaćanje svih usluga. Spa tretmani provodit će se uz povećane mjere; sobe za tretmane dezinficiraju se, provjetravaju i profesionalno čiste nakon svake upotrebe. U spa područjima i prostorima za opuštanje također su na snazi propisi o održavanju razmaka, a biljke i paravani omogućuju dodatno ograđivanje prostora.

I u Falkensteineru su optimistični, s rezervacijama stoje dobro, s obzirom da imaju fleksibilnu politiku kod otkazivanja, pa je tako dio gostiju odgodio svoj odmor za kasniji period. Velik broj rezervacija za srpanj i kolovoz daju im nadu da bi mogli biti zadovoljni sezonom, a najveći broj gostiju očekuju s tržišta s kojih dolaze i prethodnih godina, Austrije, Njemačke, Slovenije i zemalja centralne i istočne Europe.

Otvaranje prate i snažne promotivne aktivnosti, koje su dijelom morale biti last minute zbog okolnosti, jer nije bilo poznato hoće li se i kako otvarati granice. Hrvatska turistička zajednica krajem tjedna pokreće novu komunikacijsku kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ na tržištima u okruženju, Austrija, Češka, Mađarska, Slovenija, Slovačka,

Njemačka, Italija i Poljska. Za njih je pripremljena direktna i intenzivna oglašivačka pozivna komunikacijska kampanja.

New Report

Close