Češki investitor planira nove velike investicije: ‘Ne stajemo s Hiltonom Costabella’

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2020. u 11:10
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka je istinski potencijal za izgradnju još jednog kompleksnog hotela. Ono što dodatno želimo je investicija u infrastrukturu sadržaja. Čemu kriti – želimo izgraditi jedan pravi, veliki golf teren.

– Jedva sam dočekao! Od veljače nisam bio u Rijeci i jako mi je nedostajala. Ne, nije bilo baš nikakvih problema jer Borjan Brnčić, naš direktor JTH ogranka Costabella sve suvereno i uspješno vodi, ali znate, kad vam je negdje lijepo, nedostaje vam taj kraj, istaknuo nam je  Jaroslav Trešnak na terasi Navisa. Riječ je o poslovnom čovjeku čija JTH kompanija vrti milijune eura godišnje, piše Novi list.

I odmah daje do znanja kako je beskrajno žalostan što nije uspio u natječaju za zemljište na Preluku. Na taj bi način došlo do integracije čitavog područja na kojem bi, prema Trešnakovim planovima, bilo oko 1500 ležajeva.

– Plan je bio na Preluku izgraditi dvostruko veći hotel od Costabelle, ali i jedan jako dobar aquapark. Prirodni izgled Preluka je takav da baš »priziva« aquapark. Ali, ne treba žaliti za propuštenim. Ponavljam, za to dio krivnje i mi sami snosimo, a s obzirom da smo uvijek nailazili na odličan odnos s čelnim ljudima Grada Rijeke, od gradonačelnika Vojka Obersnela nadalje, nemamo baš nikakvog razloga žaliti se. Bilo pa prošlo, nadamo se samo da će aktualni vlasnik krenuti ubrzo s investicijom, jer i mi smo imali vremenski rok u kojem smo morali početi s izgradnjom, zaključuje Trešnak.

Sama Skupina JTH sa sjedištem u Teplicama, gradu sa šezdesetak tisuća stanovnika, ima jako razgranato poslovanje. Riječ je u pravilu o građevinsko-investicijskom poslovanju koje je, osim u Češkoj, razvijeno i u Slovačkoj, dok je u Hrvatskoj odlučio razviti svoj najveći projekt. Uz Rijeku, investicije su pokrenute i u Kastvu, no najznačajnije Trešnakove ambicije ne izlaze iz kvarnerskog okvira.

– Shvaćam da je s vama drukčije. Vama je Rijeka uvijek bila industrijska, Opatija turistička. Kao da niste nikad željeli pomisliti kako je područje od Bivija do Preluka, gdje se nalazi granica između Rijeke i Opatije, savršena upravo za razvoj turizma. Isti je to bazen s Liburnijom, tako da sam oduvijek želio baš na ovom mjestu investirati, pojašnjava Trešnak koji jedva čeka da se nakon korone sve zajedno vrati u normalni radni ritam.

Projekt Hilton Costabella za sada ne kasni jer je kontinuitet radova zadržan.

Nije dakle bilo problema s izgradnjom, upravo je montirana golema staklena ovalna krovna konstrukcija, što je u svakom smislu bila jako zahtjevna operacija, no prostor kuhinje još uvijek je – prazan.

– Kuhinja dolazi iz Italije, unutarnja vrata iz Ancone. A kod njih je problem s epidemijom bio jako velik. Srećom, počeli su i oni raditi tako da se zahtjevna kuhinjska oprema očekuje u lipnju. Namještaj je u sobama, ali s obzirom da je češka tvrtka Atelier S iz Pardubica također krenula s radom, 20. lipnja dolaze monteri, tako da će se i ti elementi na vrijeme uklopiti u sve što smo predvidjeli, pojašnjava Trešnak.

A ono što kao konačni i definitivni signal očekujemo je dvostruka, ali povezana informacija. Kako je poznato, Costabella je u vlasništvu JTH Costabella d.o.o., dok je upravljanje njezinim radom preuzeo Hilton čiji će hrvatski menadžer otvoriti poziv za više od 200 radnika svih profila. Kad dođe do toga, bit će jasno da za mjesec ili dva vrata otvara i sam hotel. Prijašnji su planovi govorili kako će se hotel otvoriti oko Uskrsa, no jasno je kako je pandemija koronavirusa taj datum pomaknula za najmanje onoliko koliko je trajala.

–Da, kažimo i to konačno – želja nam je otvoriti Hilton Costabellu prvih dana jeseni, kad bi trebao krenuti u puni pogon. Ali, ponavljam, nećemo srljati jer to bi nas moglo skupo koštati, pojašnjava Trešnak.

Ono što muči investitore je najava kako na žalost nije isključena mogućnost da se problem s epidemijom koronavirusa ponovi i na jesen, već od listopada.

– Razumijete! Idemo dakle razgovarati poslovno, idealistički. Gradnja je na samom kraju, obavljaju se razgovori s ljudima čiji su životopisi nakon što su pristigli elektronskom poštom ušli u uži izbor. Postavlja se upravljački tim, zapošljavaju se radnici. Čitava se priča utrenira tijekom ljeta, slijedi otvorenje, svi zadovoljni, a onda – korona. Obaveza zatvaranja objekata, ljudi zaposleni, a ne rade. Nema odgovora hoće li ih ili ne u tom slučaju platiti financijske rezerve hrvatske Vlade ili onaj tko ih je zaposlio. Takav rasplet situacije mogao bi za nas biti poguban odmah na startu, tako da se baš i ne bismo rado vidjeli u njemu. Ne dođe li do plana što i kako ove jeseni, pa pametnije nam je čitavu priču startanja hotela prepustiti za razdoblje otprilike nakon 1. ožujka 2021. godine, direktan je Trešnak.

Nitko ne zna što donosi jesen. A taj podatak može negativno djelovati na još čitav niz investicijskih radova na koje je JTH spreman.

 – Naši se investicijski planovi ne zaustavljaju s Hiltonom Costabella. Želimo još, i to baš u Rijeci. Ona je istinski potencijal za izgradnju još jednog kompleksnog hotela. Ono što dodatno želimo je investicija u infrastrukturu sadržaja. Čemu kriti – želimo izgraditi jedan pravi, veliki golf teren kako bi naš hotel danas, ili više njih u skoroj budućnosti, imali razloga za cjelogodišnje poslovanje. Jako volim Hrvatsku i Rijeku, ali morate me shvatiti da se čudom ne mogu načuditi vašoj priči s golfom. Nevjerojatno je da turistička velesila poput Hrvatske ima, ako se ne varam pet, ili nešto više, ali svakako manje od deset golf terena, dok ih srednjoeuropska država znatno hladnije klime i bez mora kao što je Češka, ima – 182. Češka ima dvadesetak puta više golf trena od Hrvatske. Planiramo izgradnju golf terena, ali još uvijek vam ne smijemo otkriti preciznu lokaciju naše želje, naglašava Trešnak za Novi list.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close