Mnogi briljiraju, ali tržište se prvi put u 10 godina suočava s padom

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2018. u 09:30
Katarina Šiber Makar

HUP je ove godine objavio da je ICT u Hrvatskoj već drugu godinu najveća hrvatska izvozna industrija. Lani joj je izvoz skočio 24,5 posto na 7,3 milijarde kuna.

Unatoč rastu hrvatske IT industrije, broj tvrtki iz te branše koji se našao na popisu 505 najvećih po prihodima u Hrvatskoj u 2017. godini, manji je nego godinu prije. S 25. pao je na 20. Izuzmemo li domaće trgovce IT proizvodima i strana zastupništva, jedva da ih je 10. Da bi paradoks bio veći, ove se godine po prvi puta možemo pohvaliti obiljem statistike na tu temu. Svoje su osvrte dali IDC Adriatics, HUP ICT i CISEx, a iz njihove se metodologije, ne samo rezultata, može mnogo iščitati o tome kakav IT u Hrvatskoj imamo.

IT tržište lani je istopilo rast na svega 0,3 posto, navodi se u godišnjem izvješću Hrvatskog telekoma, koji se poziva na podatke IDC-a. Upravo podaci te agencije iz prethodnih godina ukazuju da usporavanje tempa rasta znači da bi već u ovoj godini on mogao dobiti negativan predznak. U 2013. to je tržište, prema IDC-u, prvo među svim granama gospodarstva u Hrvatskoj izašlo  iz velike krize, a od 2015. kada je plus iznosio 10,8 posto brzo posustaje. U 2016. spalo je na jedva 1,7% rasta. Inače, HUP-ov ICT ogranak ove je godine objavio da je ICT u Hrvatskoj (zbrajaju uspjehe IT tvrtki i telekoma) već drugu godinu najveća hrvatska izvozna industrija među industrijskim pokretačima. Lani je taj izvoz skočio 24,5% na 7,3 milijarde kuna. Prihod hrvatskog ICT-a lani je nastavio rasti i iznosi 36 milijardi kuna.

Do 2025. HUP ICT procjenjuje da će se popeti na 45 milijardi kuna. K tome, ICT je lani otvorio 9180 novih radnih mjesta. U CISEx-u su pak naveli da je domaća softverska industrija lani dosegla 10 milijardi kuna prihoda (9,89 milijardi kn) od čega se izvoz popeo na tri milijarde kuna (2,95 mlrd. kn).  Nadalje, softverska industrija u 2017. godini zaposlila je 1786 ljudi, prihod po zaposlenom povećao se na 604,3 tisuće kuna, a prosječna neto plaća povisila se na 8483 kune i do sada narasla na 9140 kuna. Glavni razlog je kronični nedostatak stručnjaka, djelom zbog male produkcije obrazovnog sustava, a dijelom zbog odljeva mozgova pa se softverska industrija počela itekako brinuti o svojoj dugoročnoj održivosti.

Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 grupe, koja zapošljava najviše softveraša u Hrvatskoj, kaže da unatoč njihovim investicijskim i akvizicijskim aktivnostima, nedostatak IT stručnjaka postaje sve ozbiljniji. “Mislim da će se posljedice ovog trenda sve jače osjećati u nadolazećem periodu i na strani klijenata i IT vendora, a realan rizik je i da će većina IT tvrtki angažirati svoje ljude na inozemnim projektima, ako budu imali tu mogućnost, što će imati negativne reperkusije i na hrvatsko gospodarstvo, ali i na informatizaciju i digitalizaciju države”, kaže Šiber Makar. Dodaje da IN2 već danas ima nekoliko razvojnih centara izvan Zagreba.

Kruljac

Kontinuirano ćemo ulagati u edukaciju naše prodajne operative, investirati u softversku podršku poslovanju te nastaviti s daljnjim investicijama u širenje logističke mreže uz jačanje voznog parka.

Navodi da rade na povećanju njihovih kapaciteta, a i otvaranju dodatnih, u manjim sredinama u Hrvatskoj, i u regiji. To sve, pojašnjava, nije dobro s obzirom na dobar potencijal i rezultate koje IT tvrtke ostvaruju. Navodi da je IN2 grupa lani značajno izašla na nova tržišta sa svojom ponudom u zdravstvu, zatim počela raditi projekt razvoja sustava zaštite okoliša eOkolje u Sloveniji kao i na implementaciji 3 IPA projekta u području pravosuđa: DORH/Uskok, zatvorski i probacijski sustav; koji su svi uspješno završeni. “Napravili smo i značajne iskorake u novim područjima poput IoT-a, digitalnih platformi i e-commerca gdje smo implementirali eko kartu grada Zagreba, započeli digitalizaciju Oktalpharme i implementaciju digitalne platforme za osiguranje u Zavarovalnica Sava i Vzajemna zdravstvena zavarovalnica”, kaže Šiber Makar.

M SAN ostaje najveći
Žarko Kruljac, član uprave M SAN Grupe, najveće hrvatske IT tvrtke na popisu 505 najvećih u Hrvatskoj, kaže da očekuje nastavak višegodišnjeg pozitivnog trenda rasta konsolidiranih prihoda. Lani je Grupi prihod porastao 9,85% na 1,84 milijarde kuna.  “Naš najvažniji prioritet u 2018. predstavlja daljnji rad na započetim procesima. Nastavljamo implementaciju novog vertikalnog pristupa u cijeloj regiji s posebnom pažnjom na diversifikaciju portfelja partnera. Kontinuirano ćemo ulagati u edukaciju naše prodajne operative, investirati u softversku podršku poslovanju te nastaviti s daljnjim investicijama u širenje logističke mreže uz jačanje voznog parka. Proširivat ćemo i izgrađivati kompetencija naših zaposlenika po svim razinama i nastaviti jačati naše robne marke Vivax i MS na izvoznim tržištima srednje Europe, širiti distribuciju u IoT segmentu, robotici i dronovima”, kaže Kruljac.

Šiber Makar

Realan rizik nedostatka stručnjaka je i da će većina IT tvrtki angažirati svoje ljude na inozemnim projektima, budu li to mogli, što će imati negativne reperkusije i na hrvatsko gospodarstvo.

Snaga vlastitog brenda
Dodaje da su lani povećali i profitabilnost, ojačali distribuciju i vlastite brendove. “Vivax je osnažio vlastitu, i jedinu domaću proizvodnju televizora pokretanjem proizvodnje UHD 4K  prijemnika. Usporedo s pokretanjem nove proizvodnje, Vivax tim je nastavio s jačanjem distribucije svojih proizvoda na izvoznim tržištima Adria regije i srednje Europe”, kaže Kruljac. Silvio Kutić, suosnivač i direktor Infobipa, najveće globalne softverske kompanije nastale u Hrvatskoj, naglašava da su već drugu godinu najbolje ocenjeni pružatelj usluga dostave poruka iz poslovnih aplikacija na svijetu, prema istraživanju britanskog Roaming Consultinga.”To je bitna potvrda kontinuiteta kvalitete Infobipove komunikacijske tehnologije u cloudu, i svih usluga koje je prate”, kaže Kutić.

Dodaje da su lani dovršili tehnološki kampus Pangea u Vodnjanu, na 17 tisuća kvadrata, u koji se iz Pule preselilo više od 200 zaposlenika. Infobip od lani zapošljava ukupno više od tisuću zaposlenika diljem svijeta. Dodaje i da je Infobipova globalna komunikacijska infrastruktura dograđivana novim tehnologijama, nastavljena suradnja s Viberom i odrađena većina posla oko integracije RCS tehnologije.  Hrvoje Išek, predsjednik Uprave Combisa, tvrtke u sastavu grupe Hrvatski telekom i od lani najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj, koji je imao rast prihoda od 9 posto na 644,9 milijuna kuna, kaže da je to rezultat kontinuiranog razvoja novih rješenja i prilagođavanja portfelja dominantnim svjetskim tehnološkim trendovima.

Traže i konzultantske usluge
“Na vrijeme smo postali svjesni da danas korisnici uz tehnološka rješenja traže i konzultantske usluge, što je neodvojiv dio svakog pravog IT projekta, taj partnerski odnos koji podrazumijeva dubinsko poznavanje korisnikovog poslovanja i pozicije na tržištu. Iz tog razloga formirali smo tim poslovnih IT konzultanata kako bismo kreirali cjeloviti prodajni portfelj kroz eko sustave za energetiku i komunalne djelatnosti, proizvodnju i trgovinu, transport i logistiku, financijsku industriju te turizam, kao i za Big Data potrebe svake spomenute vertikale. Što se pokazalo uspješnim potezom”, kaže Išek. Dodaje da je to prepoznala i struka. Combis je lani proglašen najboljim Microsoftovim partnerom u Hrvatskoj i osvojili su EuroCloud Croatia nagradu za najbolju Cloud uslugu za vertikalna tržišta.

Barišić

Moramo što prije postati dio EU programa okupljenih pod inicijativom Digital Single Market, Industrija 4.0, kako bismo napravili značajnije pomake po parametrima DESI indeksa. Za sve ove aktivnosti postoje izvori EU fondova.

“Najveći iskorak koji želimo postići kroz projekte u 2018. je širenje broja korisnika u zemlji i u inozemstvu. Naša intencija je da COMBIS korisnicima (p)ostane partner od povjerenja i to po modelu osiguravanja kvalitetne i cjelovite brige o svim ICT potrebama i rješenjima, kako Combis sâm mora biti digitalno razvijen i spreman da bi pružao digitalne usluge tako ovu godinu vidim i kao godinu naše velike transformacije poslovanja kroz jačanje pristupa tržištu, prodajne i konzalting aktivnosti, kao pružanje cjelovite palete usluga na jednom mjestu”, kaže Išek.

Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT-a, drugog po veličini sistemskog integratora u Hrvatskoj, ističe da pored pozitivnog rasta gotovo svih pokazatelja poslovanja i brojnih kvalitetnih projekata, najvećim uspjehom smatra povećanje sposobnosti, kompetencija i kapaciteta isporuka složenih ICT, konzalting i integracijskih projekata, i to unatoč brojnim otvorenim radnim mjestima u inozemstvu, koji uzrokuju značajan odljev kvalificirane i iskusne radne snage iz Hrvatske.

“Iznimno smo ponosni da naše investicije u domenama pametnih domova, energetske učinkovitosti, sigurnosti zračnog prometa, transporta nafte i plina, primjene dronova u gospodarstvu sve više doprinose našim poslovnim rezultatima”, kaže Barišić. U ovoj godini očekuje daljnje ubrzavanje digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva. “Nužan je snažan fokus da čim prije postanemo dio EU programa okupljenih pod inicijativom Digital Single Market, Industrija 4.0, kako bismo napravili značajnije pomake po parametrima DESI indeksa. Napominjem, za sve ove aktivnosti postoje stabilni financijski izvori EU fondova”, ističe Barišić.

Mobilne aplikacije

FIVE i Infinum
U dva najveća proizvođača mobilnih aplikacija FIVE-u i Infinumu navode da su zadovoljni rezultatima prošle godine. Tomislav Car, osnivač i direktor Infinuma kaže da su od početka godine zaposlili 40 stručnjaka čime im se broj zaposlenih popeo na 150. “Lani bi posebno izdvojio rast Productivea, softvera koji nudimo za management poslovanja agencijama, konzultantskim kućama i drugim biznisima koji rade s klijentima. Uspjeli smo pogoditi jedan dobar omjer funkcionalnosti proizvoda i potreba tog tržišta i sad vidimo povrat od te investicije”, kaže Car. Luka Abrus, direktor FIVE-a kaže da im je veliki fokus sada na širenju u SAD-u. “Naš fokus u 2018. će biti u jačanju prodajnog procesa i dizanju percepcije naše agencije na NY/USA tržištu na višu razinu kroz jačanje lokalnog, njujorškog ureda i jače marketinške i prodajne aktivnosti”, zaključuje Abrus.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naravno da su rezultati fantasticni kad je moguce da samo jedna tvrtks sa samo jednim zaposlenikom i sa samo 20 tis. kn temeljnog kapitala ostvari prihod i to u izvozu od 337 mil kn.Steta sto nije ns ZSE

New Report

Close