MMF: Potreban vam je porez na nekretnine baziran na vrijednosti

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2023. u 22:00
Šefica misije u Hrvatskoj Yan Sun/N. Žganec/PIXSELL

Preporuke u sferi nekretnina pomogle bi prigušivanju potražnje, aktiviranju neaktivnih prebivališta i poticanju radne participacije.

S obzirom na visoku rigidnost proračunske potrošnje u Hrvatskoj i potrebu za daljnjim smanjenjem javnog duga, porezne reforme trebale bi očuvati izvore prihoda, ali uz poboljšanje strukture poreznog sustava kako bi se smanjile distorzije i podržali pravednost i rast.

To je jedan od važnijih naglasaka Misije Međunarodnog monetarnog fonda koja je netom zaključila posjet Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija. Iza spomenute formulacije u zaključnoj izjave stoji, uz ostalo, preporuka koju MMF Hrvatskoj odavno ponavlja; porez na nekretnine baziran na vrijednosti (a ne kvadratima).

U Fondu usto preporučuju i poboljšanje pravednosti poreza na dohodak kroz veće oporezivanje prihoda od najmova koje smatraju pretjerano povoljnim, a šefica Misije za Hrvatsku Yan Sun uputnim ističe i reviziju sustava stambenih poticaja.

Preporuke u sferi nekretnina pomogle bi prigušivanju potražnje, aktiviranju neaktivnih prebivališta i poticanju radne participacije.

Provedba i administriranje suvremenog poreza na nekretnine zahtijeva, dakako, postojanje sveobuhvatnih i točnih registara vlasništva i ažurno evidentiranje vrijednosti nekretnina. Inače, u MMF-u pozitivnim naglašavaju uvođenja eura, a pohvaljuju Vladu i za predanost u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Nakon dvije godine visokih stopa rasta BDP-a u ovoj očekuju da će umjereno usporavanje, na 2,2 posto, a premda usporavanje vrijedi i za inflaciju (prosječnu za 2023. vide na 7,5 posto) ističu kako je ona i dalje visoka i široko rasprostranjena.

S tim u vezi drže da fiskalne mjere potpora trebaju biti bolje ciljane. Među preporukama navode i važnost dovršenja reforme plaća u javnoj upravi, kao i njezinu racionalizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close