Ministrica Divjak objavila najizglednije datume održavanja državne mature

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 14:42
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020

Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.

Najizgledniji je scenarij da se obavezni predmeti državne mature polažu u vremenu od 8. do 29. lipnja i o tome razgovaramo s epidemiolozima, kako bismo zadovoljili uvjete da se obavezni dio državne mature provede, poručila je ministrica Divjak maturantima u videu objavljenom na njezinoj stranici na Facebooku.

Taj dio je važan jer predstavlja završnost za gimnazijalce, koji bez polaganja obaveznih ispita na državnoj maturi ne mogu završiti srednju školu, kazala je Divjak.

Drugi dio državne mature, izborni predmeti, važni su zbog upisa na visoka učilišta, no tu se traži balans kako bi se vidjelo što je nužno da se upisi provedu, a da se pritom maturante previše optereti te da se ne prekrše epidemiološki uvjeti, rekla je ministrica i dodala da se o tome pokušava razgovarati s rektorima i dekanima.

Napomenula je da je s nekim rektorima i dekanima obavila neformalne konzultacije, s nekima ih čeka te je apelirala na Rektorski zbor da se ove konzultacije obave na vrijeme.

Divjak je istaknula da se maturantima mora osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila situacija s epidemijom. Da bi se u tome uspjelo, najavila je da će sljedeći tjedan na sjednici Vlade biti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će omogućiti “sigurnosnu mrežu” kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, a s tim u vezi i mogućnost upisa na visoka učilišta te uspješnost na tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close