Ministrica Divjak: Moramo privlačiti ljude da se vraćaju u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2020. u 14:28
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Divjak je ocijenila da znanost i izvrsnost daju šansu znanstvenicima i gospodarstvu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da se Hrvatska mora pozicionirati i kao država koja čuva svoje znanstvenike i znanost i kao ona koja privlači ljude da se vraćaju, pogotovo one koji su izvrsni znanstvenici.

Ministrica Blaženka Divjak to je izjavila nakon obilaska Instituta Ruđer Bošković (IRB) i obilaska laboratorija u kojima rade znanstvenici-povratnici na temelju odluke ministarstva o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u Hrvatskoj, a čiji je cilj privlačenje vrsnih znanstvenika – stranih i domaćih da razvijaju znanost u Hrvatskoj.

Podsjetila je da su odluku o znanstvenicima-povratnicima, koja motivira znanstvenike da se vraćaju u Hrvatsku, donijeli u kolovozu 2018. te da se stvarno ide za tim da se u Hrvatsku vrate oni najbolji.

Izrazila je i zadovoljstvo zbog dobroga odaziva jer se, kako je rekla, uspjelo osigurati 27 radnih mjesta.

Divjak je ocijenila da znanost i izvrsnost daju šansu znanstvenicima i gospodarstvu.

“Bez izvrsnih znanstvenika nema inovacija, a ako nema inovacija onda ostajemo na nekim tradicionalnim industrijama”, ustvrdila je.

Divjak: Pametne politike daju prednost pametnim ljudima

Mjera ulaganja u izvrsnost je mjera ulaganja puno više nego samo unutarnje ulaganje u akademsku zajednicu, ocijenila je i dodala kako pametne politike i u vrijeme krize daju prednost pametnim ljudima.

Naglasila je kako ulaganje u pametne daje priliku svima. Ako pokušamo razumjeti ulogu znanosti u razvoju gospodarstva i društva bit ćemo puno brži u razvoju gospodarstva, dodala je Divjak.

Na pitanje može li se još netko prijaviti, s obzirom na dopuštene kvote, poručila je kako još nisu iscrpili svoju kvotu. Nadam se kako će se u slučaju potrebe kvote i proširiti, napomenula je.

Ocijenila je i kako je posebno važno omogućiti povratnicima učenje hrvatskoga jezika.

Također je rekla da trenutno na IRB-u radi 40 stranih znanstvenika, od kojih su četverica došla i preko ove mjere.

Dajemo zeleno svjetlo za školska natjecanja ako dopusti epidemiološka situacija

Na pitanje hoće li se održati natjecanja školske djece u znanju do rujna, podsjetila je kako se ona za vrijeme pandemije nisu mogla održati.

Agencija za odgoj i obrazovanje je predložila da se natjecanja održe od rujna do prosinca, a mi smo im, ako će epidemiološko stanje to dopuštati, dali zeleno svjetlo.

Potičemo da se održe ona natjecanja koja se mogu održati online, istaknula je.

Na pitanje što će biti s učenicima koji neće dobiti svoje bodove, istaknula je kako je sve određeno zakonom o pravilnicima. Natjecanja su se održavala i u ranijim razredima – 5., 6. i 7. a ukupno se mogu dobiti 3 boda, podsjetila je i dodala kako je, nažalost, stanje takvo kakvo jest.

Na pitanje zašto blagonaklono ne gleda na pitanje natjecanje iz stranih jezika i sporta, kao što je gledala na učenike kojima je omogućila četiri popravna ispita, odgovorila je kako na sve to ipak treba gledati kroz epidemiološke okvire.

Žene imaju pokretačku i stvaralačku snagu i često su hrabrije u iskoracima od muškaraca, rekla je odgovarajući na pitanje hoće li biti na listi HNS-a i pitanju postotku žena na stranačkim listama.

Dodala je kako nismo društvo koje blagonaklono gleda na žene u politici.

D.M.Smith: IRB je prihvatljiv i za povratnike i za dolaznike

Ravnatelj IRB-a David Matthew Smith je napomenuo kako u IRB-u imaju veliki broj međunarodnih znanstvenika.

Ocijenio je kako je IRB zbog infrastrukture prihvatljiv i za povratnike i za dolaznike koji nisu podrijetlom iz Hrvatske. Dodao je kako na ‘Ruđeru’ imaju 40 stranih znanstvenika.

“Sada imamo 29 hrvatskih projekta sa skoro 15 milijuna eura ugovorenih sredstava”, naglasio je Smith.

Znanstvenica-povratnica Anja Barešić izrazila je zadovoljstvo radnom atmosferom i suradnjom s kolegama unutar IRB-a.

Od kolovoza 2018. do lipnja 2020. na temelju Odluke ministarstva o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika odobreno je zapošljavanje 13 zaposlenika na znanstvenim radnim mjestima na javnim znanstvenim institutima – 9 na IRB-u, te po 1 na Ekonomskom institutu, Institutu za fiziku, Hrvatskom geološkom institutu te Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša – te 14 zaposlenika na znanstveno-nastavnim radnim mjestima na javnim sveučilištima – 4 na Sveučilištu u Splitu, 7 na Sveučilištu u Rijeci te po 1 na Sveučilištu u Zagrebu, Puli i Osijeku – dakle, ukupno 27 novih radnih mjesta. Od toga su 4 znanstvenika strani državljani.

Ministrica Blaženka Divjak je u petak u pratnji ravnatelja IRB-a Davida Matthewa Smitha obišla laboratorije i razgovarala sa znanstvenicima-povratnicima. Upoznala se i s radom Laboratorija za oksidacijski stres te Laboratorija za proteinsku dinamiku IRB-a u kojima rade neki od znanstvenika-povratnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close