Zašto je Hrvatska zabranjena Austrijancima: Antipatična gesta i potpuna enigma

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2020. u 09:04
Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj jasna je kao suza…

Prije tjedan dana kada je Austrija tek najavila da će 15. lipnja liberalizirati putnički granični promet sa sedam zemalja bilo je već čudno što je Hrvatska preskočena. Kada su Austrijanci prekjučer odlučili provesti tu odluku već od 4. lipnja, još više bode oči što Hrvatske nema na toj listi, piše Večernji list. U Austriju, dakle, sada mogu državljani Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske, a Austrijanci k njima, bez karantene i testa na COVID-19.

U zemlju koja već danima nema novozaraženih, a broj oboljelih spustio se na pedesetak, ne mogu?! Antipatična gesta i potpuna enigma za Hrvatsku, ali, bome, i za mnoge u Austriji. Iz te zemlje dolazi nam gotovo 1,5 milijuna turista i mnogi zasigurno jedva čekaju da završi ovo turobno razdoblje bez putovanja te da skoknu na najbliže more. Odluku koju je teško braniti austrijska vlada nije posebno ni objašnjavala. Štoviše, šef austrijske diplomacije i dalje apelira na Austrijance da općenito ne odlaze na “nepotrebna putovanja” i da odmor provedu u Austriji. Odluku o tome kada će ukinuti epidemiološke mjere prema Hrvatskoj, najavljeno je, donijet će idući tjedan. Taman na vrijeme da Austrijancima ne padne na pamet da bi za Tijelovo 11. lipnja i dugi vikend, što je moglo pokrenuti prvi veći val putovanja iz te zemlje prema hrvatskoj obali, mogli početi ozbiljnije razmišljati o prvom postkorona putovanju u inozemstvo.

Hrvatski turistički radnici, itekako svjesni toga da ove godine svako noćenje vrijedi kao barem tri u normalnim sezonama, vjeruju da je u pozadini nelogičnog popisa zemalja prema kojima Austrija popušta ograničenja upravo ta računica. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj jasna je kao suza i, očito, ne može biti razlog. Pogotovo što od jučer u Austriju mogu ulaziti državljani zemalja koje, što se tiče borbe s koronavirusom, tek trebaju doći na hrvatske grane.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close