Ministarstvo poriče da je zataškalo slučaj trihineloze: Ne postoje dokazi da su meso kupili u mesnici

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2019. u 14:03
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede nije zataškalo slučaj trihineloze u Kninu, upravo suprotno, provelo je apsolutno sve inspekcijske aktivnosti od prijave sumnje da je jedna obitelj oboljela od trihineloze, poručeno je u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Nakon prijave epidemiološke službe Knin, 24. veljače 2019. zbog sumnje na oboljenje jedne obitelji iz Knina (majke i sina) od trihineloze, veterinarska inspekcija je provela službene kontrole s ciljem utvrđivanja mogućeg izvora zaraze. U tu svrhu povedeno je više službenih nadzora kod različitih subjekta u poslovanju s hranom (klaonicama) pa tako i u mesnici Miletić, te u domaćinstvu oboljelih osoba kao i u domaćinstvu osobe koja je „počastila“ kobasicama oboljele.

Nadzori su provedeni s ciljem utvrđivanja podrijetla mesa i proizvoda od mesa, na domaćinstvima i kod subjekata u poslovanju s hranom (mesnica, klaonice i gospodarstvo na kojem je kupljena svinja). Izvršeno je i službeno uzorkovanje više uzoraka mesnih proizvoda zatečenih u domaćinstvima radi analize na trihinelozu. Nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su prisutnost parazita oblića trihinele u pojedinim uzorcima mesnih proizvoda nepoznatog podrijetla u oba domaćinstva.

Nadzori u klaonici Miletić, kao i na dvije susjedne klaonice bili su negativni na trihinelu, kao i na gospodarstvu koje drži svinje. Nadzorom je također utvrđeno da ne postoji dokaz (račun) da je obitelj kupila meso ili proizvode u mesnici Miletić. Budući da ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih prerađevina jer ne postoji propisana dokumentacija kao dokaz o podrijetlu mesa  tj. proizvoda (račun, oznaka, deklaracija), veterinarska inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga te dvije kaznene prijave radi ugrožavanja zdravlja ljudi, jer nema mjerodavnih dokaza o podrijetlu mesa i proizvoda od mesa.

Dakle, u mesnicama i klaonicama nije pronađena trihinela. Proizvodi u kojima su pronađeni paraziti oblića trihinele nisu bili u prodaji, pa nije bilo obavijesti o povlačenju proizvoda s tržišta. Trihinela je pronađena u domaćinstvima, a Ministarstvo poljoprivrede redovito ističe obvezu pregleda mesa svinja na trihinelu kod klanja za osobnu uporabu u domaćinstvu.

Naime, svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu.

Ne može se dogoditi da meso koje nije pregledano na trihinelu bude pušteno u prodaju, odnosno stavljeno na tržište. Za to su odgovorni ovlašteni veterinari i veterinarska inspekcija. Naime, pregled životinja prije i nakon klanja u klaonicama obavljaju ovlašteni veterinari kontrolnih tijela ili veterinarski inspektori Državnog inspektorata, a prije stavljanja na tržište trupova zaklanih životinja isti moraju biti označeni žigom – koji potvrđuje zdravstvenu ispravnost.

Žig stavlja ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor. Zbog sumnje u autentičnost žigova zatečenih na pršutima u Kninu, a radi vještačenja pozvana je policija. Nalaz će zaprimiti Državni inspektorat u okviru kojeg od 1. travnja 2019. godine djeluje veterinarska inspekcija.

Zaključno, u mandatu ministra Tolušića kontrole hrane životinjskog podrijetla povećane su, one se obavljaju učestalije uz učinkovitije korištenje inspekcijskih resursa. Tijekom trogodišnjeg razdoblja 2016.-2018. analizirano je ukupno 37.706 uzoraka hrane, s tendencijom povećanja broja uzoraka i ispitivanih parametara svake godine.

Najviše je analizirano uzoraka iz kategorije mesa i mesnih proizvoda, a potom slijede mlijeko i mliječni proizvodi, te proizvodi ribarstva. Ukupni broj pretraga po vrstama hrane životinjskog podrijetla u 2018. godini povećan je (17.040) u odnosu na 2017. (13.497), kao i u odnosu na 2016. (7.169).  Učestalost nesukladnih nalaza je niska, a u hrani iznosi ispod 2%, što predstavlja rizik koji se dobrom higijenskom praksom prilikom rukovanja i pripreme hrane može kontrolirati”.

Komentirajte prvi

New Report

Close