Ministarstvo osiguralo 20 milijuna kuna za nagrađivanje najboljih u sustavu obrazovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2019. u 14:24
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Uz Pravilnik o nagrađivanju, uskoro će se donijeti i odvojeni Pravilnik o napredovanju koji je trenutno u fazi dorade i izrade sukladno primjedbama iz javnog savjetovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađivat će učitelje osnovnih i srednjih škola za sukreiranje priručnika koji pridonose provođenju kurikularne reforme, za što je osigurano 20 milijuna kuna, a po prvi puta uvodi i sustav nagrađivanja koji prepoznaje i potiče najbolje u sustavu obrazovanja, za što je osigurano pet milijuna kuna za 500 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika.

"Jedan od zadataka nam je izgradnja sustava prepoznavanja i nagrađivanja izvrsnosti i širenja dobre prakse. Poruka koju želimo poslati je da se reforma sukreira i da je biti izvrstan i truditi se nešto što se isplati", poručila je u utorak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na predstavljanju novosti u sustavu nagrađivanja odgojno-obrazovnih radnika. 

Istaknula je kako u Virtualnim učionicama radi, educira se i sukreira reformski proces preko 40 tisuća učitelja i nastavnika te da Ministarstvo vidi odlične i kreativne primjere dobre prakse koje želi iskoristiti. 

Raspisan javni poziv za izradu digitalnih priručnika za osnovnu i srednju školu

Tako je Ministarstvo u sklopu projekta "Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi" raspisalo javni poziv odgojno-obrazovnim radnicima za izradu digitalnih metodičkih priručnika za osnovnu i srednju školu, s ciljem prikupljanja inovativnih primjera metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema. 

Za učitelje autore sukreiranih reformskih paketa osigurano je 20 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, raspodijeljenih u 10 tisuća jednokratnih nagrada u iznosu od 2.000 kuna bruto. Prvi rok zaprimanja prijava je 24. svibnja, poziv je otvoren do iskorištenja planiranih sredstava, odnosno najkasnije do kraja ove godine, a prijave će provjeravati formirano povjerenstvo. 

Ministrica Divjak istaknula je kako je to tek prvih 20 milijuna kuna, izrazivši uvjerenje da će još novca utrošiti za nagrađivanje. 

Pravilnik o nagrađivanju – pet milijuna kuna za 500 najboljih učitelja

Drugi dio nagrađivanja odnosi se na Pravilnik o nagrađivanju koji, između ostalog, predviđa odabir najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika, a njegova se objava očekuje idući tjedan. Najboljih 500 bit će nagrađeni s 10.000 kuna bruto, za što je osigurano pet milijuna kuna iz državnog proračuna, a učiteljima će nagrade biti dodijeljene na Dan učitelja početkom listopada. 

Kao neke od kriterija izvrsnosti ministrica je istaknula prenošenje iskustva i primjera kolegama u obliku radionica, objavljivanje stručnih članaka i priručnika, izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja te rad na domaćim i međunarodnim projektima iz područja odgoja i obrazovanja.

U okviru tog Pravilnika po prvi puta se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, što je povezano s povećanom količinom posla u okviru tih programa.  "Sigurna sam da je to samo prvi korak u ovom smjeru prepoznavanja najboljih i nagrađivanja tisuće onih koji obrazovni sustav vuku naprijed", zaključila je Divjak. 

Uz Pravilnik o nagrađivanju, uskoro će se donijeti i odvojeni Pravilnik o napredovanju koji je trenutno u fazi dorade i izrade sukladno primjedbama iz javnog savjetovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close