Ministar Beroš iz Zadra svima uputio važno upozorenje: ‘To više nije preporuka, već naša obaveza’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. lipanj 2020. u 15:18
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako ne postoje indikacije zbog kojih bi se razmatralo pitanje odgode održavanja parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je došao dati potporu zdravstvenoj službi. Pozvao je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera.

“To više nije preporuka, već naš zadatak i obaveza”, kazao je Beroš.

“Moramo biti odgovorni nadalje. Činjenica je da je virus još uvijek oko nas. Održavajući adekavtnu distancu, fizički kontakt, higijenu, sprečavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije bilo. Jasno se zna kako se može organizirati aktivnost na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama”, poručio je.

Novinari su ministra Beroša pitali hoće li se premijer Andrej Plenković testirati na koronavirus, obzirom da je bio na turniru i družio se s tenisačima.

“Premijer Andrej Plenković je bio u Zadru, no definicija bliskog kontakta koje uključuje samoizolaciju i testiranje u njegovom slučaju nije ostvarena”, rekao je Beroš i pojasnio:

“Preuzeli smo definiciju Europskog centra koja na otvorenom uključuje kontakt lice u lice duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, a u zatvorenome boravak duži od 15 minuta ili direktan kontakt. Sve aktivnosti premijera ne uključuju nijednu od ovih definicija, prema njemu nije izrečena epidemiološka mjera, ali se iz preventivnih razloga sam odlučio testirati.”

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako ne postoje indikacije zbog kojih bi se razmatralo pitanje odgode održavanja parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja.

Božinović je to rekao u izjavi novinarima na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog pojave koronavirusa kod sudionika teniskog turnira Adria Tour u Zadru.

Imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi

Upitan je li se na Predsjedništvu HDZ-a razmatrala odgoda održavanja parlamentarnih izbora, u kontekstu ponovnog rasta oboljelih od koronavirusa, odgovorio je niječno dodavši da nema nikakvih indikacija zbog kojih bi se razmatralo to pitanje.

“Mi u ovom trenutku imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. U ovom trenutku smo u Europi treća država odozada po broju umrlih, nemamo niti jednu osobu na respiratoru, imamo vrlo mali broj hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji uspješnosti našeg rada u vođenju ove krize, ne znam što bi bilo”, rekao je.

Aktivnosti idu svojim tijekom u postojećim uvjetima. HZJZ je na poziv DIP-a razradio načine postupanja u svakoj fazi izbornog procesa, a ostao je još samo dan izbora. “Konkretna rješenja za taj dan ovisiti će o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, kaže Božinović.

“Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke nego kad se krenulo u proces i donošenje odluke o održavanju izbora, a ona se donijela upravo imajući u vidu znanstvene spoznaje da bi na jesen mogao nastupiti novi val s više zaraženih pa bi sigurno situacija s virusom bila puno složenija”, dodao je.

U Zadru zakazali svi koji su bili u bliskom kontaktu

U Zadru su, ustvrdio je, zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru nisu pridržavali mjera socijalne distance – rukovali se i bili u bliskom kontaktu.

“Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih”, ocijenio je Božinović.

Rezultati testiranja pokazali su da su troje sudionika tog turnira, među kojima i hrvatski tenisač Borna Ćorić, pozitivni na koronavirus. Uz Ćorića, koji je igrao protiv zaraženog Grigora Dimitrova, pozitivan je Marco Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

“Mi smo u situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska otvara prema gospodarstvu i turizmu… Činjenica je da ako se pridržavamo barem onih elementarnih mjera, fizičke distance, onda smo prilično sigurni”, kazao je Božinović.

Očekuje da će idućih dana ponovno doći do porasta svijesti kod ljudi, kao i organizatora bilo kakvih događaja, da se treba držati mjera pa će se vratiti niže brojke oboljelih.

“Mi smo u fazi tog ‘novog normalnog’ i polako se učimo što to zapravo jest. Treba zadržati što je moguće veći obujam gospodarskih aktivnosti, turizam u ljetnim mjesecima, i brigu o zaštiti zdravlja i života ljudi, prije svega rizičnih skupina”, rekao je.

Ako se svi drže mjera neće biti snažnih restrikcija

Ako se svi budu pridržavali mjera u najvećem mogućem opsegu neće se ići ni u kakve snažne restriktivne mjere, poručio je da su, što se tiče Zadra, poduzete mjere za najosjetljivije skupine.

“Do daljnjega se ne mogu obavljati posjeti korisnika domova za starije, a isto tako i za bolnički sustav, ostalo ovisi o svakome od nas”, naveo je te pritom kritizirao novinare koji su došli pratiti njegovu izjavu da se ne drže propisanog razmaka.

Na njihovo pitanje je li u Zadru trebala reagirati policija, s obzirom na postupanje na početku krize kad je vraćala ljude iz parkova, Božinović je odgovorio kako od prvog dana imaju stajalište da nije potrebna represija, odnosno policijski sat ili vojska na ulicama.

Premijer Andrej Plenković, koji je boravio u Zadru, testirat će se na koronavirus, a Božinović kaže kako će se testirati “zato što je odgovoran političar i predsjednik Vlade” iako se u Zadru nije rukovao ni sa kime te je imao kratke susrete s tenisačima.

“U kampanji će sve raditi sve sukladno uputama epidemiološke službe – kratko zadržavanje i bez rukovanja. Kratko biti s nekim, bez rukovanja, bez nekog bliskog kontakta i prilično ste sigurni da nećete biti inficirani”, poručio je Božinović.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close