Milanović putuje u Kanadu i SAD, posjećuje Hrvate i govori pred UN-om

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2023. u 15:00
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović idućih će devet dana provesti u radnim posjetama Kanadi i SAD-u, posjetiti hrvatske tamošnje zajednice i govoriti pred Općom skupštinom UN-a. Bogat program idućeg tjedna u Americi, ali odvojeno od predsjednika, imat će i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Milanović u Ameriku odlazi povodom Opće skupštine UN-a u New Yorku. Prethodno će postiti kanadske Hrvate u Ontariju, priopćeno je u petak s Pantovčaka.

U subotu i nedjelju će posjetiti institucije koje okupljaju Hrvate – osnovnu školu “San Sebastian” u Mississaugi, Hrvatsko franjevačko središte “Kraljica mira” u Norvalu i Hrvatsku župu svetog Križa u Hamiltonu, a u Burlingtonu će razgovarati s hrvatskim gospodarstvenicima iz Kanade.

Planiran je i radni sastanak Milanovića s premijerom Ontarija Dougom Fordom.

U New Yorku će Milanović sudjelovati i na Samitu o ciljevima održivog razvoja u ponedjeljak 18. rujna, a sastat će se i s članovima hrvatske zajednice u tom gradu.

Po programu objavljenom na stranicama UN-a, hrvatski bi predsjednik pred Općom skupštinom trebao govoriti u srijedu.

Nakon toga, Milanović će posjetiti Hrvate u južnom američkom gradu New Orleansu i okolici.

Ondje će Milanović sudjelovati na svečanom otvorenju novog Hrvatskog centra u Belle Chasseu, čemu će prisustvovati i guverner Louisiane Billy Nungesser.

Milanović će se u gradu Biloxyju sastati s gradonačelnikom Andrewom Gilichem, jedinim Hrvatom gradonačelnikom u SAD-u.

Grlić Radman će, pak, boraviti u SAD-u od 15. do 23 rujna. Prvo će posjetiti Seattle i Los Angeles, gdje će se sastati s hrvatskom poslovnom zajednicom i lokalnim dužnosnicima, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Potom će od 18. do 23. rujna boraviti u New Yorku, gdje će sudjelovati na otvaranju zasjedanja Opće skupštine UN-a, sastancima Svjetskog gospodarskog foruma, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU te na ministarskom sastanku za Samit budućnosti.

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a, Grlić Radman će također predsjedati sjednicom Komisije za izgradnju mira, dok će se na hrvatsku inicijativu održati i sastanak u formatu Kvadrilaterale s grčkim, rumunjskim i bugarskim ministrima.

Šef diplomacije u programu ima i sastanke Američko-jadranske povelje (A5), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Komentirajte prvi

New Report

Close