Milanović i Ćorić suglasni: Poticati ugradnju solara za građane i tvrtke

Autor: Marija Brnić , 01. ožujak 2021. u 22:00
Udjel električne energije proizvedene iz solara u RH je svega 0,4, a u EU 5 posto/V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Vijeće je usvojilo i Vladi uputilo smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika.

Iskorištavanje sunčeve energije velik je potencijal za Hrvatsku, složili su se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, njegov savjetnik za energetiku i klimu te predsjednik Vijeća za energetsku tranziciju Julije Domac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, nakon jučerašnje sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju.

Vijeće je usvojilo i Vladi uputilo smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, kojima bi se osigurali preduvjeti za priključenje novih solara u mreži prijenosa i distribucije energije.

O potencijalu govori i podatak iz smjernica da u EU energija iz sunčanih elektrana u prosjeku čini 5% ukupno proizvedene električne energije, dok je u Hrvatskoj taj udjel tek 0,4 posto. Da bi Hrvatska dostigla bar prosjek EU Vijeće procjenjuje da je potrebno instalirati barem 800 MW sunčanih elektrana, što je bitno više nego postojećih oko 100 MW.

Ministar Ćorić istaknuo je kako je ulaganje u solarne panele prilično isplativo, te više nije tako skupo kao prije, jer za standardni krov obiteljske kuće potrebno je oko šest tisuća eura za pet kilovata (kW) električne energije.

Ćorić je dodao i da se razmišlja o poticanju kućanstava kreditima, a i država namjerava izdvojiti poticaje za sufinanciranje kućanstava za ugradnju solarnih panela, s tim da to neće biti namijenjeno objektima koje se iznajmljuje.

I Milanović se složio da je nepotrebno ugradnju solara stimulirati onima koji žive od apartmanske rente i već su stimulirani paušalnim porezom.

Komentirajte prvi

New Report

Close