Michelinovi inspektori u tajnosti na terenu, evo što im sprema jedan od restorana koji već ima svoje zvijezdice

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2022. u 08:56
Foto: Pixabay

Počeo je lipanj. U njegovoj zadnjoj dekadi saznat ćemo novi Michelinov raspored za Hrvatsku

Bosiljka Sirotnjak, rođena kao Brumnjak u Maloj Učki, prije više od pola stoljeća udajom je preselila u Lovransku Dragu, piše Novi list.

Uz posao u Opatiji oduvijek joj je glavna preokupacija bila poljoprivreda za ‘vlastite potrebe’.

“Sve naše prehrambene navike bile su povezane s onim što je kod nas optimalno uspijevalo. Vidite ove vinograde. Najprije bi se napravilo vino, a s dropima bi se kiselilo repu. I onda bi vam ta naša repa u brojnim kombinacijama i s brojnim dodacima bila osnova naše prehrane. Ali i jelo koje su jako voljeli svi koji bi došli do nas, do Lovranske Drage.

Zanimljivi, sugestivni Bosiljkin govor, tik do vinograda ali i vrlo blizu stilizirane replike kažuna postavljene uz vododerinu kao dio programa 27 susjedstva EPK Rijeka 2020. bio je završni čin priče o vezi iskona učkarsko-primorskog kraja, mora i gora, kao uputa za razumijevanja gastronomskog modaliteta koji u svom radu primjenjuje restoran Draga di Lovrana.

Jedan od glavnih kreatora takvog pristupa, u kojem se valoriziraju autohtone namirnice, kvarnerski akvatorij i padine Učke, je iskusni chef Zdravko Tomšić. Vizionar kojeg se može smatrati jednim od najznačajnijih poticatelja korištenja domaćeg iskona unutar najmodernijih gastronomskih pristupa.

Tomšić i njegov učenik, vrsni mladi chef Luka Goleš sačinili su jelovnik restorana koji uvažava sve ono što su Bosiljka Sirotnjak i ribari u akvatoriju ispod nje oduvijek imali kao bazu prehrane. Iznimno je to važno jer željeni je to bio iskorak koji se priželjkivalo kad su ključne hrvatske turističke institucije odlučile krenuti u Michelin izazove.

Danas Tomšić i Goleš kao glavne ishodišne točke svoje nesputane kreativnosti postavljaju Malu Učku gdje obitelj Maliku još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad je doselila s prostora Šar-planine proizvodi vrhunske sireve i jednaku takvu skutu, potom poljoprivredne površine učkarskog kraja smještena na po prilici pet stotina metara nadmorske visine kao i akvatorij liburnijskog dijela Kvarnera, što je uostalom bio izvorni, primarni posao obitelji Nikolac prije ulaska u posao s restoranom Draga di Lovrana.

Skuta, škampi, paski – za one koji još nisu naučili izdanci mladog češnjaka – domaća jaja, broskve, janjetina, sirova tuna jer je poznato kako upravo Kvarner obiluje najvećim jadranskim primjercima tune osnova su jela koje ćete pronaći u Dragi. Sve isključivo lokalno.

U zadnjoj dekadi lipnja saznat ćemo novi Michelinov raspored za Hrvatsku. Kad je u pitanju Kvarner, francuski gastro vodič je lani bio rezolutan: najbolja hrvatska gastronomska regija! Sudimo li po stavu s kojim nove prosudbe očekuje Draga di Lovrana, sasvim će sigurno tako i ostati.

Komentirajte prvi

New Report

Close