Medijan mirovina nakon usklađivanja: Pola umirovljenika prima manje, a pola više od ovog iznosa

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2021. u 13:50
FOTO: Pixabay

Medijan otkriva točnu sredinu i sve primatelje mirovina dijeli na dvije strane – one koji primaju manje, i one koji primaju više od srednjeg iznosa. Evo novih iznosa medijalne mirovine nakon usklađivanja u rujnu.

Baš kao što je medijan plaće manji od prosječne plaće, tako je i medijan mirovine manja od prosječne mirovine. Nakon usklađivanja u rujnu došlo je do promjena.

Kada pogledamo korisnike mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, vidimo da je prosječna mirovina 2.643 kune. No, medijan iznosi tek 2.434 kune. I jedan i drugi iznos su niži od linije siromaštva koja po novom iznosi 2.927 kuna, piše mirovina.hr.

Situacija je nešto bolja kada se fokusiramo na umirovljenike koji su čitav radni staž ostvarili u Hrvatskoj (bez međunarodnih ugovora) – tada prosjek iznosi 2.972 kune, a medijan 2.680 kuna.

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe (DVO) u prosjeku primaju 4.079 kuna, a medijan iznosi 3.840 kuna.

Kada gledamo korisnike mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, prosječna mirovina iznosi 6.173 kune, a medijan 5.845 kuna.

Tu su još pripadnici HVO-a koji u prosjeku primaju 3.482 kune, a medijan iznosi 3.184 kune.

Kada bi zbrojili sve četiri skupine (radničke, DVO, braniteljske i HVO) dolazimo do prosječne mirovine od 2.868 kuna, ali je medijan tek 2.560 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close