Markotić i Beroš objasnili koje simptome kod djece roditelji moraju prijaviti liječniku

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2021. u 13:41
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nekoliko novinarskih pitanja na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera odnosilo se na slučaj smrti dječaka koji je preminuo od komplikacija nakon zaraze koronavirusom.

“U Klinici su već liječeni takvi bolesnici pa postoje veća iskustva u liječenju takvih bolesnika s tim upalnim sindromom pa je bilo logično da se dijete premjesti u Kliniku”, kazala je Alemka Markotić koja je još jednom izrazila sućut obitelji.

“Ovaj sindrom je opisan kod asimptomatske djece kojima je inicijalna bolest bila simptomatska: visoka temperatura, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, glavobolja… Tada roditelji moraju neodgodivo odvesti dijete liječniku. Neće netko čista zdravlja u roku od nekoliko sati ući u takvo zatajenje”, objasnio je ministar Vili Beroš.

“Ako roditelji znaju da je dijete bilo u sredini gdje je bilo covid-pozitivnih, mora se misliti na tu situaciju. Ne treba raditi paniku od svake povišene temperature, ali roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta i u slučaju opisanih simptoma treba otići kod infektologa i pedijatra”, dodala je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close