Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj: Preminuo 11-godišnji dječak, liječnik objasnio što se dogodilo

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2021. u 11:47
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” noćas je preminulo 11-godišnje dijete.

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 11-godišnji dječak koji je u noći sa subote na nedjelju preminuo u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

”Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti”, odgovorio je za DNEVNIK.hr ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo, piše Večernji list.

– Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti – kazao nam je prof. Tešović. Još proljetos liječnici su uočili kako covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. dr. Goran Tešović ranije je već objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine. – Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kazao je u prosincu prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close