Markotić istaknula tri ključna problema s kojima se suočavaju oni koji prebole koronu

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2021. u 11:18
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926. Među njima je 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Krunoslav Capak komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju. U ovom tjednu je 15 posto manje oboljelih nego u prošlom tjednu. Prema 14-dnevnoj stopi incidencije u EU Hrvatska je na 7. mjestu, a prema stopi smrtnosti smo na 19. mjestu.

Alemka Markotić osvrnula se na problem dugog covida, odnosno posljedicama koje nastaju nakon što se preboli covid. U drugom valu puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti koji su puno duže hospitalizirani, kazala je Markotić.

“Kod većeg broja bolesnika događaju se teške obostrane upale pluća. Značajan dio njih završava s blažim ili težim oblicima plućne embolije. Nakon što prebole covid, najčešći su problemi s disanjem, s nesanicom te određeni psihički problemi. To će vjerojatno iziskivati produljeno praćenje i zdravstvenu skrb. Nešto češće se to događa ženama”, rekla je Markotić te navela da danas imaju bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe.

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako je zdravlje iznad svih ostalih potreba te da razumije težnju vraćanju starom načinu života ali da moramo biti iznimno oprezni i ići promišljeno, bez pretjerane žurbe. Novi soj i poteškoće s cijepljenjem dodatno, kaže, povećavaju oprez.

“Među liberalnijim smo zemljama u Europi kada je riječ o ograničenjima koje smo uveli”, istaknuo je Beroš.

“Mjesta za popuštanje nema. Ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU. Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, poručio je Beroš.

Davor Božinović komentirao je prosvjed poduzetnika. Naveo je da sve poruke koje su prethodno upućene su zapravo poruka prosvjednicima.

Mi smo osnovani kako bismo zaštitili zdravlje i život ljudi, poručio je Božinović.

“Činimo sve kako bismo otvorili sve što se može, ali uz minimalan rizik”, poručio je Božinović te podsjetio da će sadašnje mjere trajati do 15. veljače.

Naveo je da su postojeće mjere na snazi dva mjeseca.

“Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju. Vidjet ćete kako se situacija promijenila u Europi. Portugalu sad šalju pomoć. Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo popustili. Nama djeca idu u školu. U nekim državama prosvjeduju jer djeca ne idu u školu. Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000 što znači da je najveći dio poduzetništva otvoreno. Mi činimo sve kako bi otvoreni što više toga, 15.2 će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u EU je u poziciji da trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno da su u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili do sad, koliko to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj depresiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji. Dakle, mjere nisu, kao što je netko htio reći, nisu ljudi bolesni samo od covida. Zato to i radimo da nam ne bi zdravstveni sustav kolabirao, da se sve bolnice ne bi posvetile samo covid bolesnicima. U 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećenjem”, poručio je Božinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close