Marić o Kinezima: Rano je o bilo čemu govoriti, “treba biti u potpunosti realan”

Autor: Poslovni.hr/H , 30. travanj 2019. u 13:56
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, ocijenivši da je još rano o bilo čemu govoriti te da “treba biti u potpunosti realan”.

Na pitanje novinara o očekivanjima Vlade, s obzirom da je izaslanstvo kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) u posjetu brodogradilištima Uljanik i 3. maj, Marić je kazao da prije svega treba biti realan, a nakon što predstavnici CISC-a vide snimku stanja i dobiju odgovore na pitanja koji ih zanimaju, treba vidjeti na koji način će se oni odnositi prema tome i kakav će sud donijeti.

U ovom trenutku još je rano za to, dodao je, podsjetivši na jučerašnji uvodni sastanak s kineskim izaslanstvom u Banskim dvorima, na kojem je sve bilo transparentno i jasno prezentirano.

"Došao je zaista visok tim iz perspektive same kompanije. Međutim, s druge strane, treba biti u potpunosti realan. Dakle, oni će danas potrošiti cijeli dan i u Rijeci i u Puli i nakon toga, naravno nemojmo očekivati odmah, ali u nekom razumnom roku, iznijeti određenje o tome što su vidjeli, kako razmišljaju o tome i postoji li određen interes", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji za medije Europske investicijske banke (EIB).

Izaslanstvo CSIC-a, na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, u utorak ujutro stiglo je u Uljanik, gdje će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta. U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika, gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodogradilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close