Evo čega se Hrvati najviše boje kod uvođenja eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. prosinac 2020. u 08:27
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Jedno od osnovnih načela dokumenta je zaštita potrošača.

U javnoj raspravi o Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom primljeno 20 komentara, od sedam fizičkih osoba i dvije udruge, od čega su tri primjedbe u potpunosti prihvaćene, dvije djelomično, 14 primjedbi i komentara je primljeno na znanje, dok samo jedna primjedba nije prihvaćena.

Izvijestio je o tome ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjoj sjednici Vlade na kojoj je i formalno donesen plan zamjene kune zajedničkom europskom valutom. Marić je pojasnio kako će se idućeg tjedna održati sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, na kojoj će se poduzeti daljnji koraci.

Ponovivši kako je ciljani datum za ulazak Hrvatske u eurozonu je 1. siječnja 2023. godine, ministar financija podsjetio je kako je jučer doneseni plan pojašnjava temeljna načela procesa uvođenja eura i tijek procesa zamjena valuta, daje se pregled pravnog okvira na razini EU-a koji uređuje pitanje korištenja eura kao zajedničke valute, opisuje prilagodbe nacionalnog zakonodavstva potrebne za uvođenje eura, a opisane su i uloge glavnih dionika u toj “operaciji”.

Detaljno se opisuje i tijek konverzije kunskih sredstava u eure, predstavljeni su glavni elementi informativne kampanje, pojašnjeni su postupci nabave i opskrbe novčanicama i kovanim novcem eura, postupak zamjene gotovog novca, a između ostalog definiraju se i pravila o preračunavanju cijena.

Jedno od osnovnih načela dokumenta je zaštita potrošača, a prema istraživanjima, hrvatski građani kod uvođenja eura imaju bojazan od snažnog i jednokratnog porasta cijena.

Marić je napomenuo da iskustva drugih zemalja koje su već uvele euro pokazuju da takvi strahovi nisu u potpunosti utemeljeni. Ipak, bez obzira na to, hrvatski ministar financija smatra se da je obaveza dvojnog iskazivanja cijena ključna mjera za sprečavanje neopravdanog povećanja cijena i neispravnog preračunavanja.

Komentari (4)
Pogledajte sve

@Brontosaur @Plavopoljac –  Potpuno ste u pravu da je za tako važnu odluku najpravednije održati referendum. Možda vam je promaklo, ali referendum je održan. Dvije trećine građana Hrvatske glasalo je za ulazak u EU, a u tom paketu je već tada bila zajednička valuta. Naravno, moguće je pokrenuti novi referendum i izbjeći euro izlaskom iz EU. Velika Britanija je to već učinila. Jeste li sigurni da je hrvatskoj privredi bolje biti izvan EU? Na svaki način, pokrenite inicijativu za novi referendum, znajući da su euro i članstvo nedjeljivo povezani.

Prelazak na Euro od strane slabije valute znaci vise cijene, no to je samo tehnicko pitanje.Stvarno ekonomsko: Hrvatska postaje definitivno europska provincija sa ulogom konsumatora.Jedina ozbiljna ekonomska aktivnost koja ce se tolerirati  :turizam. Hrvatska je vec sada ovisnik od evropskih davanja.Njihovo trosenje bit ce kontrolirano od strane EU Komisije.Oni koji ce profitirati: politicko vrhnje( postati ce europski birokrati) i talijanska mafija koja vec masivno ulaze u nas turizam preko tkz poduzetnika

 

Samo referendumom treba prelaz na € u RH!

Politička partija nema pravo donositi tako važnu odluku, kao što je prijelaz sa kune na euro. Za to je potrebna duga rasprava i dvo-trećinsko izglašavanje Hrvatskog Sabora, ako ne sve narodni referendum, što bi bilo najpravednije!!!

New Report

Close