Manje je optimizma, ali i dalje će ulagati i zapošljavati

Autor: Ana Blašković , 04. veljača 2018. u 10:01
Austrijske tvrtke među najvećim su ulagačima u RH/Fotolia

Među anketiranim tvrtkama 58 posto predviđa povećanje broja narudžbi i 53 posto bolje iskorištenje kapaciteta.

Dvije godine oporavka polako, ali sigurno popravljaju raspoloženje i očekivanja u privatnom sektoru.

Austrijske tvrtke, među najvećim stranim investitorima u Hrvatsku s 350 milijuna uloženih eura u tri kvartala prošle godine, proteklu su godinu ocijenile uglavnom pozitivno, no prognoze za 2018. su suzdržanije. U redovnoj godišnjoj anketi Austrijske trgovinske komore o raspoloženju svojih članica na 25 najvažnijih tržišta na kojima posluju, od 650 tvrtki u Hrvatskoj, 98 je sudjelovalo u istraživanju ABC indikator. Od njih je 55 posto ocijenilo da se iz njihove perspektive gospodarska situacija u posljednjih 12 mjeseci poboljšala, nešto manje od trećine nije primijetilo promjene, a za 14 posto okolnosti su se pogoršale. Ipak, u 2018. ulaze vidno oprezniji: samo 46 posto očekuje poboljšanje, a jednak broj da će poslovati nepromijenjeno. "Austrijski ulagači imali su dobru godinu iza sebe.

U 2018. očekivanja su im nešto manje entuzijastična nego što su bila prije godinu dana, ali tu treba uzeti u obzir i nižu bazu", kaže direktorica Austrijske trgovinske komore Sonja Holocher-Ertl dodajući da su u tom pogledu tvrtke sklone na daljnja zapošljavanja i nova ulaganja. U proteklih godinu dana čak 63 posto anketiranih pohvalilo se rastom prihoda, a jednako ih to očekuje i u sljedećoj. Njih 58 posto predviđa povećanje broja narudžbi i 53 posto bolje iskorištenje kapaciteta. Na krilima rasta prihoda trećina austrijskih tvrtki namjerava povećati volumen investicija, a više od polovice barem zadržati isti, što je nastavak tempa od prošle godine. S većim brojem zaposlenika u narednih 12 mjeseci računaju u 42 posto anketiranih tvrtki, a isti broj zadržat će njih 46 posto.

Samo 12 posto namjerava rezati broj zaposlenih radnika.  Premda su po riječima Sonje Holocher-Ertl očekivanja austrijskih ulagača u Hrvatskoj u prosjeku usporediva s ostalim najvažnijim tržištima, Hrvatska u nekim segmentima bitno zaostaje za susjednom Srbijom. To je slučaj posebice kod planiranih investicija i stanja narudžbi gdje austrijske tvrtke u toj zemlji imaju bitno pozitivnija očekivanja. Njih 54 posto kalkulira s većim investicijama u ovoj godini, a 71 posto očekuje skok narudžbi. "To bi mogao biti pokazatelj da se u Hrvatskoj još mnogo toga mora učiniti u pogledu razvoja pozitivnog okruženja za ulagače", napomenula je direktorica Austrijske trgovinske komore. Na vrhu top ljestvice boljki koje muče austrijske, ali i sve ostale ulagače u Hrvatskoj, nalaze se pravna (ne)sigurnost, prekomjerna birokracija te (ne)predvidljivost gospodarske politike.

"Kod regulatornih tema stvari se nisu bitno promijenile, iste teme stalno se ponavljaju", kaže. U područjima gdje je bilo novina, poput administrativnih barijera, napredak se slabo osjeća, dodaje. "Ulagači mrze kad se mijenjaju pravila igre dok je ona u tijeku", slikovit je bio predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische banke Christoph Schöfböck, što iz vlastitog, a što iz iskustva klijenata banke. Zbog toga su se, kaže, ulagači godinama koncentrirali na pojedine sektore. Kad su u pitanju tri tržišne teme koje najviše zaokupljaju tvrtke, dominiraju platni moral u okruženju, svijest o kvaliteti te raspoloživost radne snage. Problem dostupnosti kvalitetnih i obrazovanih radnika prije samo godinu dana bio daleko manje izražen (na 6. mjestu), što je i očekivano s obzirom na ulazni trend volumena investicija. 

Schöfböck napominje da se manjak kvalitetne radne snage najprije pojavio u građevinarstvu, a sad je primjetno proširen i na ostale sektore. "Stalno čujemo od klijenata taj problem, posebno u turizmu po pitanju visokokvalificirane radne snage. To nije problem "luksuza" već demografije i obrazovnog sustava", smatra. I očekivanja Erstea, treće po veličini domaće banke, u skladu su s početkom ove priče.

"U principu smo optimistični oko rasta. Hrvatska sve više ubire koristi od članstva u Europskoj uniji: turizam cvjeta, EU fondovi se sve bolje iskorištavaju, a Unija je sve važnije izvozno tržište. Dvije trećine malih i srednjih tvrtki koje kreditiramo izvoze u EU i nadamo se da će u narednih nekoliko godina izrasti u veće kompanije", zaključuje šef Erstea.

Austrijske tvrtke godinama su među najvećim stranim ulagačima u Hrvatsku. S uloženih 3,9 milijardi eura od 1993. do rujna prošle godine, Austrija je drugo po redu tržište s kojeg se kapital slijeva u domaću privredu. Na prvom je mjestu Nizozemska, no brojka od 6,8 milijardi eura ulaganja u tom periodu (505 mil. € prošle godine) treba se promatrati u kontekstu da u Amsterdamu niz globalnih korporacija ima europsko sjedište zbog jednostavnosti administracije i porezne politike, što vrijedi i za one koji posluju u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close