Mali distributeri goriva dat će na sud Vladinu uredbu

Autor: Darko Bičak , 28. srpanj 2022. u 22:00
iz Udruge malih distributera goriva te upozoravaju na prekomjerno uplitanje države u tržište/I. Galović/PIXSELL

Novom Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva od 25. srpnja, Vlada je nastavila diskriminatornu praksu u odnosu na distributere goriva koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

Nezadovoljni učestalom Vladinom regulacijom maloprodajne cijene goriva u Hrvatskoj, Udruga malih distributera goriva pokrenuti će postupke pred nadležnim institucijama odgovarajućim pravnim radnjama i zaštititi svoja prava i legitimne interese.

Naime, kako su jučer poručili iz Udruge, novom Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva od 25. srpnja, Vlada je unijela dodatnu tržišnu neizvjesnost, nastavila diskriminatornu praksu u odnosu na distributere goriva koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu, ali i postupila protivno pravnim aktima koje je sama donijela.

“Proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na sedam dana ili obrnuto, bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati.

Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se na način da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju”, stoji u pojašnjenju Udruge.

“S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom Uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kuna za dizel”, ističu iz Udruge malih distributera goriva te upozoravaju da prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close