Los Angeles najbolji po paritetu kupovne moći, Zagreb na dnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2018. u 12:25
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Kada su u pitanju samo cijene, tablica izgleda nešto drugačije. Zuerich je najskuplji, dok se Zagreb se po tom kriteriju smjestio na 35. mjesto.

Stanovnici Los Angelesa najviše si mogu priuštiti za prosječnu radničku plaću, dok se hrvatski glavni grad Zagreb nalazi na 69. mjestu među 77 metropola u godišnjoj analizi švicarske banke UBS.

Analitičari UBS svoju godišnju listu izrađuju na temelju cijena 128 proizvoda i usluga i uspoređuju ih s prosječnim plaćama 15 zanimanja u 77 svjetskih gradova. 

Referentna točka je New York s indeksom 100. 

Stanovnici Los Angelesa (indeks 123.9) mogu si tako priuštiti gotovo za četvrtinu više nego Njujorčani. Na drugom mjestu po paritetu kupovne moći u svijetu švicarsko je financijsko središte Zuerich (indeks 122.5), a slijede Miami, Ženeva i Luksemburg. 

Zagreb je na 69. mjestu s indeksom 26.9 što otprilike znači da si stanovnici hrvatskog glavnog grada mogu priuštiti četvrtinu onoga što mogu Njujorčani. 

Od glavnih gradova susjednih zemalja u istraživanju je sudjelovala jedino Ljubljana, koja je na 43. mjestu (indeks 49.3), ali su ispred Zagreba na toj listi i primjerice Prag, Budimpešta, Sofija, Bratislava i Bukurešt. Posljednja tri mjesta na listi zauzimaju Džakarta (19.2), Kairo (16.9) i Lagos (7.9).

Kada su u pitanju samo cijene, tablica izgleda nešto drugačije. Zuerich je najskuplji, dok se Zagreb se po tom kriteriju smjestio na 35. mjesto.

Cijene su najviše u Zuerichu (indeks 116.8), a slijede Ženeva, Oslo i Kopenhagen. New York je po tome peti u svijetu. 

Najjeftinije je kupovati u Kairu (indeks 34.6), a u Zagrebu je indeks 74.5 i jedno je mjesto ispred bogatog Dubaija. Ljubljana je od Zagreba također jeftinija i nalazi se na 43. mjestu (indeks 69). I svi ranije spomenuti srednjoeuropski i istočnoerupski gradovi isto su jeftiniji u odnosu na zagrebačke cijene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close