Listopad na tragu 2,7% kvartalnog rasta

Autor: Jadranka Dozan , 11. prosinac 2019. u 22:00
Industrija s negativnim doprinosom/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Za pad u odnosu na rujan ‘krivi’ industrijska proizvodnja i PDV.

Ako je suditi prema pokazateljima poslovnog ciklusa koje objedinjuje CEIZ indeks zagrebačkog Ekonomskog instituta, na samom početku četvrtog tromjesečja ekonomska aktivnost je u znaku stagnacije.

Taj indeks u listopadu je ostvario umjeren rast od 0,7 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na rujan 2019. njegova vrijednost niža za 0,1 bod.

Analitičari Instituta ističu kako se u odnosu na lanjski listopad veća vrijednost indeksa najviše može zahvaliti povećanju turističkih dolazaka koji su porasli za 11,7%, a u manjoj mjeri i većem obujmu trgovine u maloprodaji, koji je u tom razdoblju porastao za 3,1 posto.

Premda su obje te sastavnice indeksa (prema desezoniranim podacima)  rasle i u odnosu na rujan ove godine, uz mjesečni "minus" ističe se da  su industrijska proizvodnja i prihodi državnog proračuna od PDV-a imali negativan doprinos i tako indeksu odredili kratkoročni silazni smjer.

Uz napomenu da je iz CEIZ-a izvedena mjesečna procjena stope rasta BDP-a samo indikativna i da ponajprije govori o smjeru poslovnog ciklusa, u EIZ-u računaju da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom kvartalu u odnosu na isti lanjski mogla iznositi 2,7%.

To je nešto manja godišnja stopa u odnosu na 2,9% zabilježenih u trećem kvartalu.  U odnosu na prethodno tromjesečje desezonirani podaci pak upućuju da je BDP u listopadu ostao nepromijenjen. Točnije procjene rasta u zadnjem kvartalu bit će moguće kad budu dostupni podaci za studeni i prosinac.

Komentirajte prvi

New Report

Close