Lista srama ugrozila tvrtkama poslove, Osijek Koteks izgubio 200 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 28. srpanj 2014. u 22:00
Teško vrijeme za građevinu/D. Špehar/PIXSELL

Mnoge tvrtke su dovedene na rub egzistencije zbog ponašanja državnih tijela, kaže Zdenko Karakaš.

Popis poduzetnika koji nisu isplatili plaće svojim radnicima, tzv. lista srama, koju je nedavno javno objavila Porezna uprava, dokument je koji je u javnosti izazvao niz kontroverzi, posebice među poslodavcima. Tako se mnogi od njih pitaju čemu poziv na linč tvrtki koje su se našle na popisu, a kada su za mnoge od njih zastarijeli ili nepotpuni podaci.

Naime, poslodavci i njihove udruge upozoravaju da su svi podaci dostupni inspekcijama te ne vidi razlog zbog čega one ne rade svoj posao i institucionalno kažnjavaju tvrtke u prekršaju nego se traži javni linč. Situacija je posebice ozbiljna u građevinskom sektoru gdje gotovo da i nema tvrtke koja se nije našla na listi srama. S druge strane, nema građevinara koji nije radio ili još uvijek radi za javnog naručitelja, a koji je istodobno uspio naplatiti svoja potraživanja. Na tu situaciju već tjednima upozorava Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca u graditeljstvu.

 

Karakaš

Građevinari ne mogu naplatiti potraživanja od države i javnih poduzeća te zbog toga ne mogu isplatiti plaće

"Mnoge naše članice su dovedene na rub egzistencije zbog neodgovornog ponašanja državnih tijela. S jedne strane nam država i javne tvrtke duguju velike iznose za obavljene poslove, a na drugoj strani nas tuže i objavljuju liste srama zato što neke tvrtke ne mogu na vrijeme izvršiti svoje porezne i druge obveze. Kada tražimo da se to prebije, oni tvrde da su to dva para rukava i da se te dvije stvari ne mogu nikako dovoditi u koleraciju i prebijati", kaže Karakaš.

 

Škorić

Nakon žalbe smo maknuti s liste, ali i to je bilo previše za kreditore koji su nakon objave liste procijenili da smo im prerizični

Dodaje da im u Udrugu svakodnevno dolaze građevinari koji zbog novonastale situacije u očaju traže savjet i pomoć.Najnoviji primjer tvrtke koju je lista srama možda i definitivno dotukla je osiječki građevinar Osijek Koteks sa 462 radnika iz koje objavljuju da su upravo zbog pokrenutog linča izgubili bankovnu garanciju od 20 milijuna kuna za posao od 200 milijuna. Štoviše, Koteks se na listi nije trebao niti naći. U Osijeku navode da su na popis stavljeni zbog kratkotrajnog dugovanja iz 2012. i 2013., a koje je tek ove godine arhivirano. Iako u Osijek Koteksu ne pružaju nikave detalje ni dokaze za svoju tvrdnju da su zbog ove liste izgubili posao od 200 milijuna kuna, činjenica je da pri sastavljanju ovakvihi dokumenata nadležni u Poreznoj upravi ipak nisu uzeli u obzir sve činjenice.

 

Mrsić

Pokrenut je postupak provjere kako bi se otkrilo kako je Osijek Koteks završio na Listi srama

Konkretna osiječka tvrtka je već duže vrijeme u problemima i kako sami najavljuju, zbog daljnijeg gubitka poslova će vjerojatno morati otpustiti veliki broj od ukupno 462 radnika. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kojem je na čelu Mirando Mršić, poručili su da je kod Osijek Koteksa zabilježeno kašnjenje plaća za travanj i svibanj ove godine, no da su do 18. srpnja dugovanja podmirena. Ministar Mršić je pokrenuo postupak provjere postupanja nadležnih službi zbog kojih je Osijek Koteks završio na listi srama.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Samo neka gube poslove, ako se ponašaju neodogovorno! To je njihov problem…

A za sporost administracije i navodni gubitak posla zbog dezinformiranja…ako je Korteks zatražio bankovnu garanciju, a za to postoje papiri, onda se može tužiti Porezna uprava za javno blaćenje (klevetanje) pravnog lica…pa odgovorni u Poreznoj upravi mogu završiti s novčanom kaznom ili iza rešetaka…

Samo nitko se ne usudi tužiti Poreznu, kao…nije kao, već nema ni bankovne garancoije, niti posla od 200 mil. kn! 😛

Kad misliš da smo napokon dosegli dno, država smisli novu improvizaciju i gurne nas još dublje u blato. Dobra je vijest da nam je kreditni rejting još uvijek u smeću ali na istom mjestu.

ako su stvarno izgubili posao zbog ove liste pa ovo je katastrofa, nek im država sad isplati taj posao

“… U Osijeku navode da su na popis stavljeni zbog kratkotrajnog dugovanja iz 2012. i 2013., a koje je tek ove godine arhivirano… Osiječka tvrtka (Osijek Koteks) je već duže vrijeme u problemima…” Znači, postojali su određeni razlozi da se poduzeće “Osijek Koteks” pojavi na “listi srama”.

I odvjetnik Anto Nobilo našao se na “listi srama” (JL, 16. 7.). Je li on svjestan da je poštivanje zakona RH važno i izvan sudnice?

New Report

Close