Liječnici najavili veliki prosvjed: ‘Vidimo se 18. ožujka na Markovu trgu!’

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2023. u 12:23
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva pozvalo je Hrvatsku liječničku komoru na sastanak ovog tjedna.

Pet liječničkih organizacija i udruga sazvalo je konferenciju za novinare i najavilo što će učiniti nakon što je 97 posto sudionika velike ankete iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom. Na presici su poručili da više ne mogu tolerirati kalkuliranje jer ‘sustav puca’. ‘Ljudi više ne žele šutjeti. Problemi su trebali biti riješeni prekjučer’, poručila je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

‘Naši zahtjevi su jasno formulirani. Ti zahtjevi čuvaju hrvatski zdravstveni sustav od pucanja, vode unapređenju usluge, zaštiti cjelokupnog zdravstva u idućih 20 godina. Vidimo se 18. ožujka na Markovom trgu’, poručila je.

‘Uz hrvatske liječnike, uvjeren sam, bit će i hrvatski pacijenti i svi građani koji žele sačuvati zdravstveni sustav’, kazao je Krešimir Luetić, šef Liječničke komore.

Nataša Ban Toskić rekla je da kuća gori od temelja, a ne čini se ništa da bi se problem riješio. ‘Ne dozvolimo da se ljutnja usmjerava na zdravstvene djelatnike. Za lošu strategiju nije kriva vojska’, navela je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

‘Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu temu se saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje – ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima’, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

‘Ostvarivanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu, što je bio među prvim zahtjevima Hrvatske liječničke komore i ostalih strukovnih organizacija dovoljno govori o odgovornosti i namjeri ove zdravstvene administracije u postizanju pozitivnih iskoraka na dobrobit djelatnika u zdravstvenom sustavu. Ostali zahtjevi, koje spominju Hrvatska liječnička komora i njihovi suradnici, su u visokoj fazi realizacije’.

‘Ova tema za nas nije pitanje kojim će se podizati medijska vidljivost nego pitanje kojim ćemo urediti sustav na zadovoljstvo naših djelatnika u javnom zdravstvenom sustavu. No moramo biti svjesni da zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji nas obvezuju da se ne vodimo parcijalnim ciljevima i partikularnim interesima, već sveobuhvatnim i održivim rješenjima’, dodao je ministar Beroš napominjući da se sva otvorena pitanja jedino mogu realizirati konstruktivnim dijalogom zainteresiranih strana i nadležnih državnih tijela usklađivanjem potreba i želja s jedne strane i objektivnih mogućnosti s druge strane.

‘Stoga smo pozvali Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike na radni sastanak kako bismo i nadalje tražili prihvatljiva rješenja od interesa liječnika i djelatnika u zdravstvenom sustavu, izvijestili ih o dosad učinjenom pritom ne gubeći iz fokusa naše pacijente’, naveo je Beroš zaključujući  da slanje poruka putem konferencija za medije ne može nadomjestiti izravni razgovor.

Podsjetimo, na anketu koju su krovne liječničke organizacije – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika – uputile na više od 14.000 liječnika, odgovorilo je njih 5700. Više od 97 posto anketiranih izrazilo je nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, a 94 posto podržava prosvjedne aktivnosti.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je Hrvatsku liječničku komoru na sastanak ovog tjedna.

‘Samo jedan nezadovoljan liječnik u javnom zdravstvenom sustavu dovoljan je razlog da se upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu dodatno analizira i unaprijedi’, poručuju iz Ministarstva zdravstva te dodaju kako je i to bio jedan od motiva zbog kojeg se pristupilo sveobuhvatnoj reformi zdravstva.

‘Odaziv na anketu od 41 posto pokazuje određeno nezadovoljstvo među liječnicima, no moramo uzeti u obzir i činjenicu da više od pola liječnika nije pristupilo anketi’, kažu u Ministarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close