Lara je stekla samopouzdanje i znanje, a zaposlenici veliku pomoć i novu energiju

Autor: Borivoje Dokler , 31. siječanj 2023. u 13:04
Lara Dabić, studentica Ekonomika energije i okoliša na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu/E. Elveđi/PIXSELL

Na praksi u Manpoweru studentica pomagala u pronalasku kandidata za klijente.

Praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi u ManpowerGroup Hrvatska odradila je Lara Dabić, studentica Diplomskog specijalističkog stručnog studija Ekonomika energije i okoliša. Lara je mjesec dana pod mentorstvom Igora Devčića radila u odjelu Privremenog zapošljavanja gdje je pomagala u pronalasku idealnih kandidata za klijente Manpowera.

Posao se sastojao od pretraživanja dostupnih baza podataka, uređivanja tablica kandidata, pozivanja i dogovaranja intervjua, telefonskog prescreeninga i slično. “U Manpower Hrvatska od prvog do zadnjeg dana osjećala sam se ugodno, prihvaćeno od strane ostalih zaposlenika i na tome sam im jako zahvalna. Željela bih ponoviti to iskustvo jer je pomoglo osobnom razvoju. Mogu se zamisliti kao zaposlenik ManpowerGroup Hrvatska, željela bih to”, kazala je Lara.

Lucija Prebeg, People&Culture Business Partner u Manpower Croatia, istaknula je da je Lara svojom svježom energijom i izrazitom motiviranošću bila pravo pojačanje u timu. “Lara je osoba koja ne dopušta preprekama da joj stanu na put. Jako brzo se snašla i uvijek je tražila još te izražavala interes za poslom i novim zadacima.

Lucija Prebeg, People&Culture Business Partner u Manpower Croatia/PD

Najbolje se snašla u vođenju i uređivanju baza kandidata, a zbog nedostatka prethodnog iskustva u telefonskoj komunikaciji s kandidatima trebalo joj je malo dulje da se u tome opusti. Sama je rekla da ima tremu od razgovora s novim osobama no ona ju je jako brzo riješila, izašla je iz svoje zone komfora i bila je jako zadovoljna što je prebrodila jedan od strahova koje je imala”, rekla je Lucija Prebeg i nadodala kako su jako zadovoljni njenim radom i zalaganjem upravo zato što je uvijek bila otvorena za razgovor, pokazivala zanimanje za rad i bila voljna učiti.

“Najveći utisak je na nas ostavila promjena u raspoloženju i samopouzdanju kada je prebrodila tremu i počela razgovarati s kandidatima s lakoćom koju nije imala do sada. Osim s poslom, brzo se sprijateljila i sa svim kolegama u uredu te smo svaku pauzu iskoristili u druženju na kavi”, kazala je Lucija Prebeg i istaknula kako je Manpower dobio veliku pomoć i novu energiju koja je pozitivno utjecala na svakog člana tima, a Lara nova znanja, nove mogućnosti i samopouzdanje.

Senzibiliziranje zajednice
Govoreći iz vlastitog iskustva, Lara kao najveći problem pri traženju posla ističe činjenicu da se većina poslodavaca nažalost još uvijek ‘boji’ osoba s invaliditetom. “Na spomen invaliditeta kao i invalidskih kolica odbijaju nas. Važno mi je dobiti priliku da dokažem da bez obzira na invaliditet mogu biti vrijedna radnica. Upoznajte me pa tek onda donesite odluku”, poručuje Lara koja je odradila već tri prakse u sklopu projekta što je, kaže, dovoljna preporuka za prijavu.

Dabić

Važno mi je dobiti priliku da dokažem da bez obzira na invaliditet mogu biti vrijedna radnica. Upoznajte me pa tek onda donesite odluku.

Lucija Prebeg ističe kako su u Manpoweru, čim su dobili informacije o projektu, prepoznali njegovu vrijednost u smislu osnaživanja teže zapošljivih osoba te se uključili s ciljem senzibiliziranja zaposlenika i šire zajednice za izazove s kojima se takve osobe suočavaju te da ih podrže u njihovom nastojanju da se osposobe za tržište rada i samoaktualizaciji u poslovnom kontekstu.

“Kada teže zapošljivim skupinama, kao i bilo kojem drugom čovjeku, omogućimo da preuzme veći stupanj osobne odgovornosti time mu omogućavamo da poveća moć osobnog utjecaja na svoj život i svoju okolinu”, smatra Lucija Prebeg i nadodaje da se svaka osoba, uključujući i osobe s invaliditetom, suočava sa svojim vlastitim izazovima. Odgovornost je zajednice da osigura materijalno tehničke uvjete da bi osobe s invaliditetom mogle aktivnije sudjelovati na tržištu rada što nažalost na većini mjesta nije slučaj te je samim time njihov položaj i dalje izazovan, ističe Lucija Prebeg.

Osim u projektu Iskustvo zlata vrijedi Manpower sudjeluje i u drugim društveno-odgovornim projektima koji za cilj imaju osvještavanje društva. “Kroz godine, bilo je puno takvih projekata no osvrnut ću se na one koji su ostavili najveći utjecaj na nas i društvo u cjelini. Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana 2021. ponudili smo našim klijentima mogućnost da umjesto klasičnih poslovnih poklona, u njihovo ime, poklonimo taj novac SOS dječjem selu Hrvatska.

Rad na ‘upskillingu’
Odaziv je bio velik i brojni su se naši klijenti uključili u tu akciju nakon što smo je pokrenuli. Osim toga, sudjelovali smo u projektu pod nazivom Skills Power kojemu je cilj riješiti problem niske razine kvalifikacija u Hrvatskoj okupljanjem i udruživanjem stručnosti i resursa koji su nam dostupni.

Grupa trenera iz svih sektora (privatnog, javnog, civilnog), između ostalog i treneri iz naše kompanije, bili su dodatno obučeni u okviru projekta i zajedno radili na upskillingu i pripremanju niskokvalificiranih osoba za tržište rada”, kazala je Lucija Prebeg.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close