Analizom ćemo utvrditi produktive i neproduktivne troškove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 11:30
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Financijski učinak na proračun, po njegovim bi riječima, trebao iznositi pet milijardi kuna.

Vlada je danas donijela odluku o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna, koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.

Ministar financija Boris Lalovac kaže da je cilj analize utvrditi stvarne produktive i neproduktivne proračunske troškove.

Financijski učinak na proračun, po njegovim bi riječima, trebao iznositi pet milijardi kuna, koje se moraju postaviti u srednjoročni plan, što znači da se ušteda neće pokazati odmah u sljedećoj godini niti je riječ o linearnom rezanju.

"Tražimo učinkovito upravljanje troškovima, a ovo je jedan od instrumenata", kaže Lalovac.

Ističe da Vlada provodi strukturne reforme i to sama, bez ičijeg diktata, već tri godine, te da će dokazati da zna učinkovito upravljati javnim rashodima.

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Dubinska analiza proračunskih rashoda dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Tako će se analiza proračunskih rashoda provoditi kao dio akcijskog plana kojim je Ministarstvo financija zaduženo za provedbu preporuke o održivim javnim financijama.

Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine.

U Vladinoj odluci poimence se navode kategorije rashoda državnog proračuna koje će biti revidirane, osnivanje povjerenstva koja će biti zadužena za izradu navedene analize te uvodi Središnje povjerenstvo za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna. To će tijelo koordinirati i nadzirati rad povjerenstava zaduženih za izradu analize.

Članovi svih povjerenstva su isključivo javni i državni službenici, a predsjednici povjerenstava su iz redova Instituta za javne financije ili Ekonomskog instituta Zagreb. Za rad u povjerenstvima neće biti plaćeni, kaže ministar Lalovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close