Lakše kretanje unutar Unije uz digitalni zeleni certifikat

Autor: Marija Crnjak , 17. ožujak 2021. u 22:00
Foto: REUTERS, EUROPSKA KOMISIJA

Za izdavanje potvrde zadužene su nacionalne vlasti, a mogu ih izdavati bolnice, ispitni centri…

Od sredine lipnja trebala bi zaživjeti digitalna zelena potvrda, dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koji će omogućiti slobodno kretanje putnika unutar Europske unije, a služit će kao dokaz da je putnik cijepljen protiv Covida, već je prebolio Covid ili ima negativan test.

Ona neće biti uvjet za putovanje unutar Unije, i ne smije diskriminirati putnike.

Prijedlog uredbe o uvođenju digitalnog zelenog certifikata u srijedu je predstavila Europska komisija, a ako prijedlog prođe na Europskom parlamentu, ova potvrda morat će se uvesti u svim zemljama članicama.

Pohrana na telefonu

Za izdavanje potvrde zadužene su nacionalne vlasti, a mogu ih izdavati bolnice, ispitni centri, zdravstvene vlasti. Digitalna verzija može se pohraniti na mobilni uređaj, s tim da građani mogu zatražiti i papirnatu verziju. Obje verzije će imati QR kod koji sadrži bitne podatke, kao i digitalni pečat kako bi se potvrdilo da je potvrda autentična.

“Digitalni zeleni certifikat bit će prihvaćen u svim državama članicama EU. Pomoći će da se trenutno uvedena ograničenja mogu ukloniti na koordiniran način.

To znači da bi svaki građanin EU ili državljanin treće zemlje koji zakonito boravi ili boravi u EU i posjeduje digitalni zeleni certifikat, trebao biti izuzet od ograničenja slobodnog kretanja koje vrijedi u pojedinim zemljama na isti način kao i državljani posjećene države članice.

Ako država članica i dalje od nositelja digitalnog zelenog certifikata zahtijeva karantenu ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve ostale države članice i obrazložiti ovu odluku”, pojašnjavaju u Komisiji.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku, sadržavat će kod za očitavanje koji će osigurati autentičnost i provjerljivost, no bez mogućnosti dijeljenja informacija kako bi se maksimalno poštivao GDPR, pojasnili su na konferenciji za novinare.

Također, potvrde neće biti uvjet za putovanje i ne smiju biti diskriminatorne, a na njima mogu biti samo nužni podaci. Isto tako, potvrde će vrijediti samo dok traje pandemija, a cilj je da se “putovnice” uspostave do sredine lipnja.

Smisao je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, po svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara, s tim da će svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imati svoj ključ za digitalni potpis.

Digitalni zeleni certifikat moći će imati i osobe koje nisu cijepljene, na njemu će biti sadržani podaci o testiranju, a izdavat će se neovisno o cjepivu koje je osoba primila.

Iz EK jučer nisu pojasnili detalje kontrole na granicama u autodestinacijama, no za pretpostaviti je da će se ove potvrde, osim u zračnim lukama, očitavati na istim oni mjestima na kojima se i sada kontrolira jesu li osobe koje ulaze u zemlju testirane i trebaju li odraditi eventualnu karantenu.

U Komisiji ističu da je za provedbu uredbe o digitalnom zelenom certifikatu potreban kompatibilan tehnički okvir koji će biti definiran na razini EU i koji će uspostaviti države članice. Cilj bi trebao biti da taj posao bude završen i sustav uspostavljen do sredine lipnja.

Usklađenje s WHO-om

Tehnički okvir utjecat će na globalno ublažavanje ograničenja putovanja, s tim da bi od početka on trebao biti usklađen sa sustavom Svjetske zdravstvene organizacije. To će također omogućiti mogućnost proširenja primjene na kompatibilne potvrde izdane u trećim zemljama.

Prijedlog o digitalnom zelenom certifikatu dovoljno je fleksibilan da može uzeti u obzir nove znanstvene dokaze i smjernice o učinku cijepljenja, implikacijama novih inačica i spoznaje u kojoj su mjeri zaštićeni ljudi koji su se oporavili od infekcije.

Komisija također predlaže da se slična potvrda izdaje državljanima trećih zemalja koji zakonito borave ili borave u državama članicama.

Ako državljanin treće zemlje posjeduje potvrdu koja je dovoljno pouzdan dokaz o cijepljenju ili je izdana u skladu sa sustavom koji je kompatibilan s digitalnim zelenim certifikatom, to bi olakšalo putovanje unutar EU, zaključak je Komisije.

Pritom, o tome hoće li prihvatiti cjepiva koja nisu registrirana za promet u EU, a trenutno su to i rusko i kinesko cjepivo primjerice, odlučuju zemlje članice.

Komentirajte prvi

New Report

Close