Lakše do registracije vozila, ali ipak skuplje nego do sada

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2018. u 09:14
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Sve javne ovlasti vezane za registraciju od policije su preuzele Stanice za tehnički pregled, što će bitno smanjiti birokratizaciju.

Policija je od jučer na Stanice za tehnički pregled (STP) prenijela sve javne ovlasti vezane uz registraciju vozila koje dosad još nisu imale, odnosno imale su samo produljenje registracije, i prijenos vlasništva vozila. 
Tako se sada u Stanicama za tehnički pregled osim tehničkih pregleda vozila obavljaju i svi poslovi vezani uz registraciju, ali i ubiru porezi vezani uz te poslove.

Djelatnici Centra za vozila Hrvatske (CVH), kao privatne tvrtke s javnim ovlastima, u svih 159 STP-a u Hrvatskoj, koje su u vlasništvu ukupno 41 pravne osobe u privatnom vlasništvu, vrše tehničku podršku.

Novi informacijski sustav za registracije u koji je CVH uložio 15 milijuna kuna već je prvog dana funkcionirao bez problema.

– Građani od danas vozila mogu registrirati na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti u policiju čime smo cijelu proceduru olakšali, smanjili gužve, a i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a. MUP i dalje ostaje vlasnik svih evidencija s tim da ih stanice mogu koristiti i unositi podatke. Izvršili smo važnu reformu, da se usluge za građane ostvare brže, jednostavnije i da ih to ne košta skuplje – kazao je ministar policije Davor Božinović.

Tako se sada zaista bitno pojednostavljuje procedura prve registracije, a pogotovo prijenosa vlasništva, jer se sve obavlja u STP-u, a ne treba se više k javnom bilježniku, u poreznu upravu i policiju. Zbog ukidanja poreza na stjecanje rabljenog auta od 5% koji je zamijenila prosječno 50% jeftinija upravna pristojba, građani će pri prijenosu vlasništva rabljenog auta doista proći osjetno jeftinije nego dosad. Međutim, neke je usluge policija naplaćivala manje nego što ih naplaćuje CVH. Primjerice, naknada policije pri prijenosu vlasništva dosad je iznosila 50 kuna, a u STP-u, čije naknade propisuje ministar policije, plaćat će se 122,3 kune. Isto tako, produljenje registracije više se neće moći obaviti u policiji za 66 kuna, nego isključivo u STP-u u kojem stoji 158,40 kuna (među ostalim i puka provjera dokumentacije koja se naplaćuje 57,65 kuna).

– Tu mogućnost koristilo je samo 0,6% građana tako da se to nije isplatilo. Naknade su takve jer i u stanicama za tehnički pregled postoje troškovi – rekao nam je ministar Božinović.

Državni tajnik MUP-a Žarko Katić objasnio nam je da su cijene naknada podložne promjenama, za sada ostaju takve, a nakon šest mjeseci razmotrit će se mogu li možda biti i manje.

Komentirajte prvi

New Report

Close