Kupnja aviona ‘lansira’ nove gospodarske poslove s Izraelom

Autor: Davor Ivanković/VL, Sandra Veljković/VL , 25. srpanj 2018. u 14:05
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Očito je Izrael Hrvatsku svrstao u prijatelje kakvim on nema puno, kaže bivši ministar gospodarstva Štern.

Hrvatska i Izrael su od početka 90-tih gradili dobre i prijateljske odnose, bilo je tu i usporavanja i ubrzavanja, no sada su dvije države očito na do sada politički najvišoj dostignutoj razini.

To se vidi i po aktualnom posjetu predsjednika Izraela Reuvena Rivlina Hrvatskoj, koji je prvi "pravi", odnosno službeni posjet na najvišoj razini jednog izraelskog predsjednika. I hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posvetila veliku pažnju dolasku Rivlina, a nakon zajedničkog sastanka jučer na Pantovčaku, dokazuje dobre odnose simboličnim, no politički jakim činom zajedničkog obilaska memorijalnog spomen područja Jasenovac. 

Drugog dana posjeta Rivlina predsjednici, ali i Hrvatska gospodarska komora, te predstavnici hrvatske i izraelske obrambene industrije usredotočit će se na gospodarske odnose. Odluka hrvatske vlade da od Izraela kupi eskadrilu rabljenih višenamjenskih borbenih aviona F-16, što je posao vrijedan oko 500 milijuna američkih dolara, pokazuje se, udahnula je novi i sve jači vjetar koji će značajnije otvoriti prostore gospodarske, znanstvene suradnje, te razmjene visokih tehnologija.  Hrvatska i Izrael, naime imaju vrlo skromnu ekonomsku suradnju i prošle je godine iznosila tek 65 milijuna eura.

Savjet za nogomet
Hrvatska predsjednica je nakon službenog susreta s Rivlinom naglasila ono što je našoj državi politički najvažnije poručiti Izraelcima – kako demokratski temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu u kojemu se Hrvatska, kao suverena država branila od napada. Također je kazala da je "svaka hrvatska Vlada do danas iskazala duboko poštovanje za sve žrtve Holokausta.

 

65 milijuna

eura iznosila je trgovinska razmjena dvaju zemalja 2017.

Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća svoju suradnju sa svim institucijama, u Izraelu i drugdje, čime se čuva spomen na Holokaust i žrtve Holokausta". Predsjednik Izraela Rivlin, govoreći o prošlosti istaknuo je kako "moramo učiti iz naše zajedničke prošlosti". "Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja – pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku", kazao je. 

Prije toga je Rivlin ugodio i hrvatskom uhu jer je prije službene poruke čestitao Hrvatima na postignuću na Svjetskom prvenstvu u nogometu te se našalio kako je "došao po savjet za izraelsku nogometnu reprezentaciju". Već nakon prvog susreta dvoje predsjednika jasno je da su dvije države ostvarile visoku političku suglasnost i suradnju, te da je sada trenutak za građenje puno jačih gospodarskih spona. A tu postoji golem potencijal. Naša predsjednica očekuje da će se naša obrambena suradnja proširiti i izvan područja industrijske suradnje.

Potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Izraela je ogroman u brojnim sektorima, od obrambene i poljoprivredne industrije do turizma i IT sektora, istaknuo je, pak, u utorak i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na radnom doručku s izraelskim gospodarskim izaslanstvom. 

Odlična vrijednost za novac
Predsjednik udruge proizvođača Izraela Shraga Brosh također je naglasio veliki potencijal i izrazio žaljenje što je propuštena prilika za uspostavu bolje gospodarske suradnje odmah po osamostaljenju Hrvatske. Direktorica Udruge turističkih agencija Izraela Hanny Sobol kazala je, pak, kako Hrvatska nudi odličnu vrijednost za novac i nada se da će se turizam ubuduće ubrzano razvijati u oba smjera.

Ohrabruje što u prvom kvartalu ove godine ekonomska razmjena ipak raste i to 35 posto. Hrvatska u Izrael najviše izvozi naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozi insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje. Davor Štern, bivši ministar gospodarstva kaže da je očito Izrael Hrvatsku svrstao u zemlje prijatelje, kojih on u svijetu i nema puno.

"Godinama su gospodarski odnosi bili zakočeni, bilo je i neuspjelih pokušaja investicija poput Golfa na Srđu, hotela Imperial, no i uspjelih kao u slučaju preuzimanja Arena turista od izraelskog Park Plaze", kaže Štern i dodaje: "Sve se otvorilo kada je ministar obrane Damir Krstičević shvatio da je nabavka vojnih zrakoplova od Izraela potez koji će otvoriti sve ostale mogućnosti suradnje između Hrvatske i Izraela", smatra Štern. 

Komentirajte prvi

New Report

Close