Krim policija je već na Braču: Istražuje gdje su nestale kuće

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2019. u 14:29
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Istražitelji krim-policije PU splitsko-dalmatinske ostali su u čudu došavši u Milnu na Brač jer su, tražeći sumnjive legalizirane objekte, ustanovili da su oni zapravo fiktivni – ne postoje.

Splitska krim-policija već dva tjedna na Braču istražuje sumnjive građevinske poslove na tom otoku, piše za 24 sata Denis Mahmutović.

Dobro upućeni izvor otkrio je za 24sata kako su u okolici Milne tehničari Službe organiziranoga kriminaliteta iz sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske obavili izvide na zemljištima na kojima su se navodno legalizirali – nepostojeći objekti!

Nova je to posebnost specifična za otok Brač, nakon što je prošlih tjedan-dva Mahmutović izvještavao o pašnjacima i štalama koji preko noći postanu luksuzne vile, ali nikad nisu upisani u katastar.

Isti izvor otkrio mu je kako je krim-policija zatim otišla u supetarsku ispostavu Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje te zaplijenila dokumentaciju vezanu uz navodne nepostojeće objekte. Prema informacijama, zasad su posjetili općinu Milna, a navodno slijede i ostale općine. Upravni odjel iz kojeg su uzeli dokumentaciju odgovoran je za izdavanje građevinskih dozvola na cijelom otoku Braču. Ova istraga se, prema izvoru, zasad ne dotiče slučaja ministra Kuščevića i njegove kuće u Nerežišćima.

Predmet istrage je, dakle, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Supetru, koje izdaje građevinske i ostale dozvole za kompletan otok Brač. To je zapravo lokalna ispostava Ministarstva graditeljstva, na čijem je čelu svojedobno, od 22. siječnja 2016. do lipnja 2017., bio upravo Bračanin Lovro Kuščević, koji je danas ministar uprave i koji se našao na udaru javnosti jer je “zaboravio prijaviti u katastar vilu u Nerežišćima”.

Razlog iskrcavanja krim-policije na Brač zaista je nevjerojatan. Bili su doslovce u potrazi za objektima, a na kraju se ispostavilo kako oni uopće ne postoje, koliko god vam to blesavo zvučalo. Obrazac makinacija sa zemljištima bio je, prema spoznajama, sljedeći: Određeni ugledni poduzetnici kupili bi određeno negrađevinsko zemljište na otoku, preciznije na južnoj strani Brača.

Zatim bi pokrenuli postupak legalizacije nepostojeće zgrade na tom negrađevinskom zemljištu. A onda, kad bi dobili rješenje o legalizaciji, od supetarskog ureda za graditeljstvo prijavili uklanjanje te iste nepostojeće zgrade. Potom bi zatražili od istog ureda izdavanje građevinske dozvole za gradnju zamjenske zgrade obujma jednakog prethodno legaliziranoj nepostojećoj zgradi. I onda bi tako spremnu građevinsku dozvolu s mogućnošću građenja nove, ovaj put stvarne zgrade, prodali stranom investitoru.

USKOK provjerava Kuščevićeve poslove?

Prema informacijama Jutarnjeg lista, istražitelji Uskoka provode izvide o ministrovoj nekretnini u Supetru. Podsjetimo, tvrtka Kuščević d.o.o., koju je ministar osnovao s bratom Branimirom, još 2005. godine kupila je 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210.000 eura. 

Početkom srpnja 2010. Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisuju ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg današnji ministar preuzima te poslovne prostore. Ministar je kasnije prodao te prostore za 301.000 eura (oko 2,2 milijuna kuna).

Njegov otac je za 24sata rekao kako je to njegovom sinu bio 'najbolji poslovni potez'.

Međutim, Kuščevićeva tvrtka je ubrzo otišla u stečaj, a dužnici se nisu imali od čega naplatiti jer nije imala dovoljno imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close