Krenula je potraga za sezoncima: Ugostitelji na kontinentu povisili plaće i do 25 posto

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2020. u 09:08
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bjelovarska radna snaga, tradicionalno je tražena na Jadranu.

Poslodavci na Jadranu kreću u intenzivnu potragu za sezonskom radnom snagom. Traže se konobari, kuhari, spremačice, recepcionari, animatori…

Na vrhuncu sezone  Valamar Riviere, Poreč lani je zapošljavala više od sedam tisuća radnika, ove godine trebat će, kažu, i više.

– Minimalni uvjeti radnika što se tiče primanja su 5 tisuća kuna neto za puni mjesečni odrađeni fond sati. Svaki radnik koji dolazi više od 30 km od mjesta rada ima pravo na smještaj i na tople obroke – rekla je za HRT Andrea Damiani, voditelj Odjela ljudskih potencijala Valamar Riviere, Poreč.

Bjelovarska radna snaga, tradicionalno je tražena na Jadranu.

– Evo, mogu vam reći i podatak od prošle godine gdje je kompletno razred konobara – u petak je završila škola, oni su u ponedjeljak već bili na moru raditi – kazao je Nenad Martinovski, rukovoditelj Odjela tržišta rada HZZZ, Područni ured Bjelovar.

Bjelovarski ugostitelji, pak, vape da ostanu u svome gradu. Pa su plaće u nekim restoranima u središtu grada rasle i 25 posto. – Očekujemo od Vlade da spusti PDV još i na konzumaciju pića tako da možemo podić plaće i ostatku branše – poručio je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od prvog srpnja i Austrija ukida radne dozvole za Hrvate. Pa i mi uvozimo radnu snagu – ovodišnja je kvota za zapošljavanje stranaca 78 tisuća 470 radnika. A kada se donese novi Zakon o strancima, kvote se ukidaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close