Mnogi neće dobiti kredit u traženom iznosu, a većina koja je zatražila kredit prije mjesec i pol još ga nije dobila

Autor: Marija Crnjak , 04. lipanj 2020. u 22:00
Zahvaljujući aplikaciji prelazak hrvatske granice strancima može trajati kraće/GORAN STANZL/PIXSELL

U manje od tjedan dana od lansiranja aplikacije Enter Croatia za brži prelazak hrvatske granice, na aplikaciju se prijavilo gotovo 90 tisuća stranaca.

U manje od tjedan dana od lansiranja aplikacije Enter Croatia za brži prelazak hrvatske granice, na aplikaciju se prijavilo skoro 90 tisuća stranaca, otkrio je pomoćnik ministra turizma Robert Pende na online konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Kako se i druge zemlje otvaraju prema svojim susjedima, očekuje se ubrzan nastavak rasta tih brojki, a u Ministarstvu očekuju da će se mjere putovanja ubrzo liberalizirati i u zemljama gdje postoje još neka ograničenja.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice zadovoljan je odvijanjem situacije, s obzirom da smo od proljeća krenuli od scenarija da uopće ne ćemo imati turističkog prometa. Jučer ujutro prema podacima eVisitora bilo je u Hrvatskoj 40 tisuća gostiju, od čega je 27 tisuća stranaca.

“To nije ni blizu brojkama iz prethodnih godina, no trend se povećava iz dana u dan”, kaže Staničić. Napominje da HTZ osim kampanja na glavnim emitivnim tržištima aktivno provodi informativnu kampanju za širu javnost na tržištima u medijima, o mogućnostima ulaska i boravka u zemlji.

Proces odobravanja

Staničić tvrdi da je Hrvatska u odnosu na konkurenciju jedna od najpoželjnijih destinacija za ljetni odmor, te da nas neke destinacije kopiraju s rješenjima.

40

tisuća gostiju boravilo je u Hrvatskoj jučer ujutro, pokazuju podaci eVisitora Hrvatske turističke zajednice

Kad je u pitanju program vaučera, uveden da se izbjegne povrat novca za uplaćene aranžmane agencijama, Pende se nada da Europska komisija neće utvrditi da smo se ogriješili o Direktivu o paket aranžmanima, te da se neće pokretati sudski procesi po tom pitanju.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Upravnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) podsjetio je na problem s osiguravateljima, koji zbog prevelikog rizika ne žele agencijama izdavati police osiguranja jamčevine, što bi moglo ugroziti i sam sustav izdavanja vaučera.

Pende je najavio da će se Ministarstvo sastati na tu temu s predstavnicima osiguravatelja. Još jedan od problema za agencije je sporost u procesu odobravanja kredita za likvidnost koji su predviđeni u iznosu od 600 milijuna kuna, s tim da je taj iznos već premašen u dosadašnjim zahtjevima, otkriva Pende.

Prve Cro kartice od srpnja

“Mnogi neće dobiti kredit u traženom iznosu, a većina koja je zatražila kredit prije mjesec i pol još ga nije dobila. Očito nije bilo spremnosti za tu proceduru”, kazao je Pende. Dodao je kako će se morati pronaći dodatni novac za subvenciju kamata, kako bi zadovoljili one koju su možda zakasnili ili nisu bili obuhvaćeni programima, od rent a car kuća do zdravstvenih ustanova.

Inače Pende je najavio da bi do početka srpnja trebale biti izdane prve Cro kartice, za čije je izdavanje zasad zainteresirano sedam banaka, a u punom opsegu projekt bi mogao zaživjeti za dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close